Tuesday, December 30, 2008

Finally....


ALHAMDULILLAH,minggu lalu telah mencatat sebuah memoir manis dalam hidup I dan sesuatu yang tak pernah I jangkakan akan berlaku ketika I mula berkecimpung dalam dunia blog ni.Kerana blog ini asalnya hanya merupakan platform untuk I meluahkan segala yang terbuku dihati yang jarang I luahkan pada sesiapa,Justeru untuk menonjolkan diri adalah a big "NO-NO" to me,kerana semuanya telah I lakarkan disini,I juga tak terfikir kala itu,untuk mencari teman melalui blog,namun as a time goes by,I temui ramai insan mulia disini,insan yang dapat I kongsi rasa suka duka dan pelajari sesuatu dari pengalaman mereka.Tiba-tiba mereka semua jadi dekat dihati I.Jadi teman untuk I kongsikan kisah suka duka I,menjadi tempat untuk I meluahkan rasa,I jadi rindu pada blog ini,jika tidak lama I kunjungi.....bagai terkena panahan asmara lagaknya....

Dan Sungai Petani telah menyaksikan pertemuan bukan saja antara I dan kakja sekeluarga ,tapi juga Aziah and doter,yang kebetulan ada di sana.Ahh...Masa Besar Allah.Agak lama I tidak berjumpa Aziah,tapi disaat pertemuan dengan kakja diatur,tika itu juga aziah berada di SP.Jauh dari kota kediaman kami.Dan Aziah jualah yang mendorong I untuk berblog ni.

Seronoknya bertemu kalian,Aziah,jika kali pertama anak bujangku bertemu dengan anak daramu,ketika mereka sama-sama baru belajar jalan jatuh,namun pertemuan kedua ini,ketika mereka sudahpun menginjak remaja,sudah ada senyum malu antara mereka,dan mereka punya minat yang sama!(HSM3!).Entah bilakah agaknya pertemuan seterusnya ya?Dah dirimu masih anggun seperti dulu,malah kian berseri!

Kakja,menemui Kakja bagaikan mimpi menjadi nyata...bersyukur bila kakja yang I sayangi berada didepan mata.Apatah lagi dapat menemui adik dan abg AA.Kalian sekeluarga bagaikan teman lama pada kami pada pertemuan pertama itukan?Tenang hati melihat wajah bersih mungil kakja dan adik,begitu jua Abg AA yang cukup serasi dengan Mr.Hubs seperti yang I jangkakan.I tahu depa boleh clique.Alhamdulillah.Senang kerja kita kakja..(hahahahaha)

Alhamdulillah,dengan berlakunya pertemuan ini,Mr.Hubs lebih bersifat terbuka dengan arena "pem"blog"an" ini,jika tidak hilang keraguan dihatinya,tentu terhapus prasangkanya selama ini,(ahaks!).Kerana Mr.Hubs amat bimbang I tersilap pilih teman,maklum saja didunia yang tidak bersempadan ini.Waduh,aku bukan anak kecil lagi pa!namun I fahami maksudnya.Kerana itu sebelum ini, I agak ragu-ragu memulakan perkenalan baru.Tapi InsyaAllah,Tidak ,selepas ini.

Buat Aziah yang lawa dan Kakja yang manis dan awet muda macam anak dara umoq 20an,moga ada pertemuan lagi selepas ini.Mohon maaf atas silap kata semasa bergurau tempohari.Nisya yang cute dan pandai bergaya macam mama dia Good Luck for your UPSR 2009.Buat adik yang cute dan gebu(patutla pak dia jaga sangat!) I know you can do it!All d best for your SPM 2009,nothing lah SPM tu,bak kata Umi,kalau result tak best ,kawin jer....macam acik rerama ni...lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..............

All in all,love meeting u all,I'm in d cloud 9 now!(infact seminggu sblm jumpa kakja tu,ada lak sebijik jerawat nakal tumbuh bawah hidung I,adusss...lorat betul,penangan nak jumpa kakja ni kan?time-time tulah jerawat nak tumbuh...hahahahaha

Bila semua dah bersurai,baru perasan purse spare I dah kosong,di kerjakan dek anak,pasal masa I leka borak dgn kakja n AZiah,dia dah sebok ajak balik,so I "gula2"kanlah dia dengan purse kecik tu,hasilnya,licin lincau dikendurikan isikandung purse tu....mak pulak dating kat supermarket...silap lah,rambang mata la bebudak tu,kejap nak beli HSM3,kejap nak ice cream,kejap nak main games bayar2 tu....kalau kat KL,bertuah nak dapat semuanya in one time,hahaha...sabar jerlah...Tapi dapat jumpa kakja & family,n aziah & co is PRICELESS.

*P/S>gambar nanti ye,sbb belum dipocongkan lagi,sbb cikgu bz nak ambik SPM...sat na?

Monday, December 29, 2008

Happy Birthday Son!


Catatan kenangan buat anaknda tercinta di hari lahirmu yang ke 11 ini,moga suatu hari nanti,kau membaca coretan ini,Mama sayang shahe*z,sayang sangat.....


Selamat Hari ulang tahun ke 11 sayang,
Mama rasa baru semalam mama lahirkan dirimu kedunia ni,
baru semalam mama tertawa bahagia,
baru semalam mama rasa seluruh dunia tersenyum pada mama,


Shahe*z,
Ketahuilah olehmu,
Saat melahirkan dan mengandungkanmu
adalah saat terindah dalam hidup mama,
walau 3 bulan pertama mengandungkanmu
dirimu terbiar tanpa belaian,
lantaran kealpaan dan kenaifan mamamu
yang tak menyedari telah 3 purnama
kau menghuni rahim mama!!



Sakit pening yang mama alami selama ini
adalah kerana wujudnya dirimu nak,
bukan kerana "brain tumor' yang seperti doktor sangkakan.
Ahhh...betapa mama terpaksa menjalani pelbagai ujian
untuk mengesan "tumor" itu,
semuanya sia-sia!berita sedih yang diduga
berita gembira yang diterima,
Syukur ALLAH!!
Siapalah yang tidak tertawa dengan kabar itu,
Setiap detik kami kira untuk menanti kehadiranmu nak,
Penantian 4 tahun kami berakhir jua,
Doa kami Allah makbulkan,
dan kau hadir tepat sebulan sebelum Ulangtahun ke 5
perkahwinan mama dan papamu ini,
Kau pelengkap hidup kami,nak,



Saat mengandungkanmu adalah saat
mama paling hampir denganNYA,
24 jam tangan mama bersama Kalamullah,
mama mengaji,selagi ada masa terluang,
dipejabat,didalam kereta,tika bercuti
sehinggalah sebelum mama melelapkan mata,
Mama terlalu gembira nak,
dan mama dambakan anak yang soleh,
yang bakal mendoakan mama tika mama di Sana nanti,



Mungkin kerana terlalu kepinginkanmu,
maka Allah uji mama dengan kepayahan saat mengandungkanmu,
Sehingga mendapat simpati dari saudara mama,hingga terkeluar dari mulut mereka,
"jika anakmu biadab padamu kelak,biar aku ingatkan dia,betapa payahnya ibumu
mengandungkanmu"....mama tersenyum saat itu,
Kerana walau bagaimana sakit yang mama rasa,
mama tetap bahagia,mama nak rasa macamana kesakitan itu,
mama nak lalui fasa kehidupan ibu hamil,
mama positifkan pemikiran mama,
walau tika itu,hospital sudah menjadi rumah kedua mama,
keluar masuk hospital,kerana tekanan darah yang tinggi,
Pun,mama tetap bahagia....tiada sedikit sesal pun dihati mama,



Apatah lagi papamu,yang sering menemani,dan mengasihi,
walau tika itu,perniagaan papamu baru berputik dan diuji
dengan kegawatan ekonomi....
namun kerana kasih kami,
apa saja ranjau berduri,tetap kami lalui,
tidak pernah kami bersungut nak,
Kami lalui semuanya tenang sekali...



Kau tahu nak,
Pada suatu petang 3rd semester kandungan mama,
tika mama baru saja dibenarkan keluar wad,
papamu terpaksa ke Kuala Trengganu,
atas urusan perniagaannya,
Papa risau untuk meninggalkan mama,
mama pula risau papa memandu seorang diri,
Justeru kami sama-sama ke KT,
tapi sebelum itu,mama harus menandatangani
surat dari Hospital yang tidak akan bertanggugjawab jika
apa-apa terjadi pada mama,
dan diarahkan berhenti di hospital berhampiran jika
kiraan nadimu terhenti dan kurang dari
yang sepatutnya...
(yes,I have to count your hearbeat son!and jot it down!)

Mama pergi tanpa pengetahuan keluarga,
mama tau,mama pasti akan dimarahi jika
mereka tau mama ke KT.
namun,biarlah susah senang ini
mama lalui bersama papamu...
insan yang mama tau paling mengasihani mama saat itu. (hopefully 4ever)
(I am crying now,son!)
dan biarlah yang lainnya menjadi sejarah dalam hidup mama.



Tanggal 30 Dec 1997,menjadi detik manis dalam hidup mama
bila mama melahirkanmu secara pembedahan ke dunia ini,
serasa kebahgiaan itu milik mama seorang,
seolah ingin mama pekikkan...
lihat lah dunia...aku seorang ibu saat ini,
kebahgiaan yang tak terungkap dek kata-kata nak,
Walau sakit,mama tetap tersenyum ,
sebab mama bangga,mama punya anak yang comel mungil sepertimu!
Ya ciptaan terindah Allah buat diri mama dan papa!!



Maha Suci Allah,
Ketika kecil,kau terlalu baik nak,
baik sangat!tidak pernah kau menyusahkan mamamu ini,
sehingga mengundang pertanyaaan ramai,
mengapa terlalu mudahnya memeliharamu...
tidak sedikit pun kau mengganggu malam mamamu ini,
tidak meragam,tidak itu dan ini...
Menangismu bersebab.....lantas kau disenangi ramai,



Ketika dirimu berjalan jatuh,mama bangga bila wanmu
yang memeliharamu memuji betapa mudahnya memeliharamu,
entahlah....mungkin kegembiraan ini terbawa-bawa
hingga tiada titik cela pun dirimu pada pandangan mama...

Akhirkata,
Semoga kau menjadi insan bertaqwa nak,
insan yang selalu membahagiakan...
tanpa mengharapkan pembalasan,
Mama tak bisa bersamamu selalu,
namun seperti mana yang selalu mama pesan,
Allah sentiasa bersamamu,
Justeru selalu awasi tingkahmu,
Agar kejayaan itu,milikmu selalu...

Salam Sayang
mama
30 Dec 2008.

Friday, December 26, 2008

Krismas yang lelah...




Cuti hari natal yang kurancang hanya untuk bersantai-santai dirumah semalam,bukan saja tidak menjadi kenyataan,malah aku kian lelah dengan jadual yang padat,sesak lagi menyesakkan.Pagi tu sebelum ke rumah FIL jumpa mak dulu,tiba-tiba mak kata dia nak jalan-jalan kat Putrajaya.Duh!Dihari cuti Awam begini?kataku dalam hati,namun kerana ingin menunaikan hajatnya,aku akur...



Justeru pulang dari umah FIL,kami ke P.J bersama semua ahli keluarga termasuk Tipah maid mak merangkap PAnya,ahaks!Sempatlah solat asar dan Maghrib di masjid P.J tu,mak ternyata gembira,bila impiannya tertunai,Paling memalukan tika kami memasuki perkarangan masjid,kami-aku,adik2ku dan Tipah,semua dikehendaki memakai jubah masjid...waaaa....bukan segan nak pakai jubah tu,tapi nampak sangat pakaian kami ni tak menepati piawaian wanita muslimah...Rasakan kata mak ketawa!.....aku malu betul,adik-adiku itu tak apa lah,anak dara yang muda belia,tapi aku?segannya!aku ingat dengan berbaju lengan panjang dan baju menutupi punggong itu sudah ok....tapi tak boleh,kata penjaga masjid tu,KETAT!!!aduh malunya...so berjalan lah kami dengan jubah tu...but its fun indeed,infact we took many photos of us with that jubah....hahahaha..

So ladies out there....be careful of your outfit,whenever you go to Masjid Putrajaya ya,or should I say everywhere?



Plan kami untuk menikmati makan malan di P.Jaya tidak kesampaian,bila rata-rata restoren yang kuhubungi fully book,nak parking sekitar Al amanda pun penuh,kemudian aku mencadangkan makan Buffet di Sunway Hotel,memandangkan aku bakal mendapat potongan 50 % menerusi promosi kartu kreditku.So dari P.Jaya dah pun aku buat tempahan untuk 12 pax itu.Setibanya di The Atrium(rest'name) namaku tiba2 tak ada dalam list,geramlah pulak,dah la nak cari parking punya bercinta,alih-alih REst lak full house,...rest. lain pun penuh jugak....manusia pulak punyalah ramai kat SP tu,so end up kami makan kat SR.Kesian mak ayah dan ahli rombongan makan tak sempurna.(And that is the reoson why I avoid to go to attraction place nor shopping complex during this wee hour or festival seoson,packed everywhere...rimas!and I also did'nt like last minute plan...tapi pasal nak happykan parent..takperlah...)

P/s:Maha Besar Allah,Benarlah kata-kata yang bermaksud "Barangkali kamu tidak menyukai sesuatu itu,tapi itulah sebenarnya yang lebih baik bagimu,(something like that)Tau tak sebab apa?Sebab,Nasib baik booking rest tu tak ada nama I and rest tu pulak full house,rupa-rupanya,lepas tu baru I tahu that on Christmas Day ,no Discount will be given!Phew!lega,kalau tak sure 4 figure jugak RM aku melayang tak fasal-fasal.

I'm going north area tonite.Hope to see Kakja there.To all happy holiday.Selamat Menyambut Maal Hijrah,moga kita bisa berhijrah menjadi lebih baik dari hari ini Amin...Jangan lupa baca Doa awal dan akhir tahun this Sunday ya.Kalau sapa yang tak ada doanya.Doa tu ada kat blog Sadi.

Salam Ukhwah,
Just me

Wednesday, December 24, 2008

Hujung minggu yang lalu....




Aku cuba untuk duduk diam dirumah jika tiba hujung minggu,namun entah mengapa sampai saat ini,impian itu seakan terkubur,ada jer tempat ingin kutuju,gatal sangat b*ntotku ini jika seharian dirumah,rimas!ahaks!

Sabtu yang lalu,pagi-pagi lagi aku dah ke Setapak,menziarahi temanku Has,yang baru saja melahirkan anak....tapi paling tragis adalah,ketika temanku S menziarahinya di Hospital 2-3 hari sebelumnya,sangat terkejut dengan kenyataan Has,tika ditanya ,mana babynya..Has dengan lemah gemalai menjawab...'Dah meningggal........."What???semudah itu dia menjawabnya...padanlah ketika dihubungi Has,cuma berkata,anaknya perempuan,berat 3.55kg,yang lain tu datang sinilah kalau nak tau.,Rupanya,ada cerita sedih disebaliknya,anak Has cuma dapat bertahan hanya sejam dua selepas dilahirkan,sebelum pergi meninggalkan ibunya.Aku doakan agar Has kuat menerima ujian ini.Aku faham perasaan Has,yang terlalu gembira bila dikhabarkan dia mengandungkan baby girl,justeru beribu ringgit telah dihabiskan untuk menyambut orang baru dalam hidupnya itu,mentelah pula anak sulung lelakinya dah pun berusia 6 tahun.Agh Has,semuanya diluar kuasa kita kan Has,Sesungguhnya Dia lebih menyayangi...Salam Takziah Has.Kau insan terpilih,pasti anakmu itu sedang menantimu dipintu syurga....


friends @ Has home,we brought a cake for her.

Kembali dari rumah Has,aku terus S.Parade,while MR.Hubs and son having a lunch there,I browse arround,carik-carik apa yang boleh dibeli (boleh gitu?takde pasal cari pasal?)..Dapat lah 2 helai T-Shirt,setelah blouse-blouse yang kuminati tak muatttttttttttttt.....!!apalah dorang ni jual baju kecik-kecik!(ke aku yang besar?tak sedar diri!)


Sampai rumah lepas Asar,baru ada masa nak golek golek depan TV,Kakja pulak sms,tanya betul ke I nak ke SP?Wakakakaka..Kelakar pulak soalan tu,InsyaAllah Kakja,jadi...Pocong nak datang dah ni,harap-harap Kakja sihat sabtu pagi ni,get ready ok?On your mark,get set......hahahaha.


Lepas tu nak bersiap ke Meru pulak,rumah my uncle sebab ada kenduri aqiqah cucu dia,rasa dah tak larat nak bangun,pasal baru makan ubat selsema,ngantuk sangat rasanya...tapi Mr.Hubs kata,ala,pergi lewat sikit pun takper,tunjuk muka,yelah kata I,so lepas Maghrib baru I bertolak,dan pukul 12 malam baru sampai umah...Penatnya!!


Besoknya pulak,pagi2 dah bangun sebab The Son for the first time nak pi main Futsal,his friend parents datang ambik,his friend tu pun anak tunggal macam dia,rajin lah melayan ambik kesemua 6 orang rakan lain,penuhlah Estima kawan tu.(Yang happen to be kawan VI Mr.Hubs jugak,What a small world!)While me and Mr.Hubs gi breakfast then ambik b'day kek The son kat Kelana Jaya then headed to Usj 15 to fetch The Son friends to McD ss15 untuk upacara Potong kek bday The Son dengan kawan2 sekolahnya. Pra birtday katanya...(konon,taknak buat b'day banyak kali!)

Son with his MU cake..grrrr!Pra Birthday with classmate

Tak abis dengan tu,satu group dah balik dengan Estima yang satu group tak main Futsal tadi,I bawak lah tengok movie,masuk Sunway Pyram*d,punyalah penuh parking..15 minit gak kami cari parking,then keluar,hampa!So kami tukar haluan ke Cineleisuremall,Lepas I belikan budak2 tu (dgn ditemani oleh my sis)tiket dan popocorn(duh!) I terus ke T*eco berhampiran,shop for some grocerries and baju sekolah.

Habis movie pi makan kat Vic*uda Damansara,hantar bebudak tu balik Usj,then baru balik umah,sampai umah terlentang.....hahaha.Baru nak rehat,My untie n kids cakap nak datang lak,so alang2 dah ada org nak datang,kita buat la upacara potong kek balance tadi n invite neber next door pulak,all in all pukul 12 jugak majlis berakhir.....ADuss penatnya jalan-jalan carik pasal ni!


You all tengok movie dulu ya,mama n papa nak gi Dating...wakakaka....Budak2 sekarang,macam2 cara nak celebrate birthday,I dulu nak bukak mulut beli kek pun tak pernah tau....

Friday, December 19, 2008

Kad wajib....



Seperti tahun-tahun sebelumnya,bila tiba penghujung tahun,aku pasti menerima kad berstem Tokyo Jepun itu.Dari mantan MDku yang telah pulang negeri kelahirannya hampir 10 tahun yang lalu.

Pelik!~sungguh pelik,aku rasa,sepanjang aku bertugas dengannya,aku rasa,aku lah insan yang paling dibencinya,apa yang kubuat semua salah dimatanya,ada jer tak kena,penuh dengan soalan,Whyyyyyyyyyyyyyyyy????eiii....benci,sampaikan aku cukup bimbang anak yang dalam kandunganku tika itu bakal menyerupai wajahnya,pasal aku selalu terbawa-bawa akan sakit hati dengan dia.

Tak cukup dengan tu,sharp 8.30 pagi,(waktu masuk pejabat)1.pm(waktu abis lunch!),5.30pm(waktu balik)mesti buat2 call aku,masa tu lah ada benda dia nak cakap dengan aku,atau buat-buat tersalah nombor......eiii...Tolong lah.

Lepas tu,office dia base kat Singapore,tapi selalu jer nak datang KL office ni,buat-buat cek kerja aku,tak penting lah oi...rasa nak report jer kat HQ...tapi takkan lah kan?Pastu kalau datang mesti ajak lunch sama,tak tau nak cakap taknak macam mana,selalu gaak bagi alasan puasa,macam tak logic pulak,eii..nyampahnya,walaupun dia datang tak pernah tangan kosong,aku tetap tak suka dan berdebar-debar....

Masa kerja dengan dia,mungkin keranaa tertekan,selalu aku dilanda migrin dan semput yang teruk,justeru keraplah MC,lagilah dia hangin,pastu tak pasal-pasal aku dapat warning letter,sebab bila MC tu,aku terlewat inform office,(bukan lambat sangat sebenarnya,tapi dah dia call office aku 8.30 sharp!tentulah panggilan dia masuk ke office dulu,Duh!)

Sebab rambut dia yang ala-ala ada tak ada tu,aku panggil dia Cik Tak,(botak) sebab geram sangat,Yang herannya kadang-kadang tu tetiba jer dia nak hangin dengan aku,sampai dia jerit nama aku satu office di Singapore terkejut,malu aku tau!Masalahnya aku pun tak tau ujung pangkal kenapa dia marah kat aku.Yang pasti, susah betul kerja dengan dia ni.Tak freedom,susah,tak boleh nak buat decision sendiri,semua kena refer dengan dia,which was susah sangat masa tu.

Syukur,lepas 4 tahun kerja dengan dia,dia kena balik Jepun,Ya..Allah leganya...nasib tak resign aritu,kalau tidak rugi jer.Suka kerja kat company ni sebenarnya..Lepas dia balik,dah dua MD bertukar,semua baik-baik daan menyenangkan,dan ex-MD masih lagi berhubung denganku,walau tidak sepejabat lagi.

Taaapiiiiiiiiiiiiiii...yang lain tu,dah tentu lah baiknya,yang dia ni,apa kess???masa kerja dengan aku aritu,punyalah jerit-jerit kat aku ni,tapi lepas jer balik Jepun,setiap tahun mesti hantar new year card beserta gambarnya ,begitu juga bila tiba hari lahirku,pasti ada kad ucapan yang dikirim untukku,Yang tak tahan tu,sanggup dia belajar bahasa melayu,sebab nak tulis kad ucapan tu dalam bahasa melayu.Heran betul manusia ni.

Jika ada kesempatan,dia juga sering meng emailku,kadang-kadang sekadar nak ucap 'selamat pagi atau selamat berpuasa!"tapi sejak aku diam membisu,jarang pulak dia mengirim email..ahaks!Namun beberapa tahun dulu,pernah jua kubertanya,mengapa aku selalu menjadi bahan dia melepaskan marah dan sebagainya,namun katanya...biarlah dia menyimpan dulu soalan tu,dan akan menjawab bila tiba masa yang sesuai,sehingga hari ini,hampir tahun ke tujuh,aku tidak pernah bertanya lagi...biarlah,yang penting aku telah luahkan perasaanku itu.

Hari ini,untuk tahun kesembilannya,aku terima lagi kad beserta gambar S.Fuk*i San itu...arghhh!!

Fuk*i San,saat ini dirimu telah pun kumaafi.....kerana aku tidak mahu ada titik hitam yang menodai hatiku..........

Wednesday, December 17, 2008

Kasih kami....


Alamak,tetiba malam tadi the son tanya..."Ma,how's papa propose you?"cemana papa cakap,papa suka kat mama?eii....tak malu betul budak-budak sekarang ni,ada ke patut tanya soalan cenggitu?beranilah kalau nak tanya soalan macam tu kat my parents dolu-dolu,..wakakaka...Dia kata dia nak belajar...Umangai!nak kena budak ni,UPSR pun lum ambik,dah sebok benda ni,jangan lah buat jantung mak gugur nak oi!!!Jangan lah ikut jejak mak yang cepat kawin ni,ikut papa takper,awak tu orang lelaki....
I did'nt tell him though!Tapi I tetap ingat pertama kali Mr.Hubs cuba meng"usha" I setelah lama member bagi hint,I tak faham-faham...(buat2 tak faham sebenarnya!*lol*),"Actually I love You" katanya....kakakakakakakaka!!!!!!(cakap through the phone lak tu...) yang lain tu biarlah ianya menjadi sejarah manis dalam hidup I.

Tuesday, December 16, 2008

Early Christmas gift...


I received an early Christmas Gift this year,(as above)from O San mother all the way from Hiroshima Japan.Domo Arigato Obaa San.A bag full of chocolates,hand made weaving bag,hand painted handkerchief,and few sort of miniature,super cute!!
Second gift was,actually when all my effort to help O San 6 months back(remember stretch and win case?) paid,when Credit Card Company agreed to return the sum of 13K(yes 13 thousand!) to him,after investigation found out,that it was a fraud transaction!I am so happy!!What more O San,I know!Although I even jokingly told Aziah,that I will ask him to buy me a COACH beg,should he get back the money.But,me being me....I will not ask him for for any single cents,he insist to buy me a dinner though!,Thanks,but No,Thanks.
(Errr...instead,can you buy me a pair of Levi's jeans O San?I desperately need one!ahaks!but neh!I won't ask him that,instead I 'll get a pair all by myself later,!apo nak dikato!)
Above all,All I can say is,Thank You Allah.Alhamdulillah....

Monday, December 15, 2008

Sepetang di tengah sawah...

Semalam,kami ke K.Selangor seterusnya ke Sekinchan kerana menghadiri dua majlis perkahwinan.Rumah pertama di K.S rumah pakcik Mr.Hubs,tenang ajer suasananya,santai sekali,walau MB yang juga pakcik pengantin turut hadir,sederhana sekali sambutannya.Jarang sekali majlis seumpama ini kutemui kala ini.Syukur.

Kemudian kami meneruskan perjalanan ke Tg.Karang menghadiri majlis perkahwinan sepupu ayah,bersama kami adalah embahku(grandma ckp omputeh),selalunya,embah tak pernah nak ikut kalau diajak kemana-mana,dengan alasan sakit badan...tapi atas pujuk rayu Mr.Hubs,embah jadi lemah,lantas bersetuju.Bersesuaian dengan maksud nama Mr.Hubs yang bererti "hamba Allah yang pengasih"Mr.Hubs memang sangat penyayang orangnya...sangat kasih pada orang tua dan kanak-kanak,sehingga isterinya selalu naik tocang!toink-toink!ahaks!(eh,aku ke tu?)

Sebenarya tujuan utama,kami bawak embah bersama adalah kerana ingin menemukan embah dengan abang yang sangat merinduinya.Semasa kami ke rumah abang embah hari raya yang lalu,abang embah ni (yg kami panggil embah lanang(EL) merayu agar ditemukan adiknya dengan dirinya,lantaran keuzurannya yang tidak memungkinkan dia melakukan perjalanan jauh,tambahan pula,matanya kian kabur.Justeru kebetulan kami ke sini semalam,kami bawa embah bersama,Apalah yang lebih membahagiakn selain melihat insan lain gembira bila melihat impian mereka tertunaikan?esok lusa,kita ntah bagaimana pula....


Maka semalam,berlakukan pertemuan penuh syahdu itu,mereka berdakapan seolah tidak mahu berpisah lagi....namun masing-masing punya tanggungjawab tersendiri,harus berpisah sementara.Kami anak cucu embah berjanji akan bawa embah kesana lagi,jika ada kesempatan terluang.Embah is about 85 years ols,while her brother is almost 100 y.o.



Embah bersama kakak iparnya,we called Embah Kedah(because she's originally from Kedah,infact loghat utaranya masih pekat walau dah berpuluh tahun hidup dengan orang jawa) yang sangat sweet and loving itu.Sukar untuk mereka lepaskan pelukan....rindu yang mungkin terlalu lama dipendam...


While the Son,tidak melepaskan peluang memancing,despite of his conditionya yang baru lepas demam...oh boy!

My sis aisyah pun tak henti didakap mesra oleh kedua-dua embah yang mendambakan kasih sayang anak cucu seperti kami....Macam tulah kita nanti agaknya ya?
Atok showing his fishing skill,terkenang jaman dolu2 lah tu ye Yah?Atok dapat tangkap banyak ikan,tapi ikan baung yang very tiny tu,berduri lak tu....nak buat apa tu?bela?yang penting,bila mata kail ditarik sang ikan,itulah saat paling bahagia kan?Well..well.. well....finally,on the way balik ke KL,kami semua memancing kat Pasar Sekincan,fresh and alive,I tell ya!ketam yang kami beli masih hidup lagi,ikan dan udang pun masih segar....but kembang kempis gak lah hidung ni,menahan bau air udang tu....sampai umah,dah sembur air freshner pun tak ilang!!
Aisyah nak jadi orang-orang ditengah sawah!Oh..soo breezing....windy....syioknya!!


Seronok betul bebudak ni,namun kita harus pulang ke kota batu itu nak.....

Till we meet again..Daaa

Saturday, December 13, 2008

Kalau ada rejeki adalah...

Baru sebentar tadi terima panggilan dari Mr.MD, Takay*ma San,selepas bertanya khabar dan bertukar sedikit akan hal ehwal semasa,dia bertanya padaku,"how's the company doing right now?",Saja lah tu buat-buat tak tahu,padahal setiap bulan,monthly report itu pasti ku email kepadanya.....

Rupanya dia nak bagi hint that company might unable to give bonus tahun ni,memandangkan ekonomi yang dijangka suram tahun hadapan dan semuanya bergantung pada meetingnya dengan BOD di Tokyo awal minggu hadapan.Oooooo...aku faham,kataku bermanis mulut,lantaran aku yang mengemudi account syarikat,justeru tentulah aku insan paling arif akan untung rugi syarikat saat ini,begitu juga tentang cash flownya.Namun kataku pada Mr.MD kerugian besar yang kita alami kala ini adalah disebabkan currency exchange,yang beyond our control.Ermmmm.....kata Mr.MD,semuanya tertakluk pada meeting nanti,dan dia akan menghubungiku dari masa kesemasa. We'll see...

As for me,sejujurnya,sejak aku mula bekerja,aku tidak bernah mengharapkan bonus,pelik sangat kah bunyinya?Sesungguhnya aku manusia yang tidak suka berharap,kerana aku berpegang pada prinsip "the higher you hope,the bigger you dissappinted"Aku tidak suka kecewa...justeru biarlah aku begini,kebetulan aku juga suka lagu shila on 7 "berhenti berharap"(ops!tiada kena mengena dengan entry ini sebenarnya!). Namun aku tidak pula berhenti berdoa pada yang maha Esa agar dipermudahkan segala urusanku dan dimurahkan rezekiku. Dan aku percaya,rezeki Allah datang dalam berbagai cara.

Kebetulan tadi jua teman pejabat dari kota singa jua memaklumkan,yang Mr.MD dah bagi hints that there are no bonus for this year,member sedikit kecewa dan berapi-rapi mengeluarkan hujahnya,aku jua faham akan maksudnya,tapi siapakah kita?Jika ada rezeki Allah kata ada,adalah. Dia pula bukan beragama Islam,dan niatnya jika dapat bonus nanti pula,adalah untuk melaburkannya di Genting.Hahaha.Contrary to yours truely,Bonus memang tak ditunggu,tapi bila dapat annoucment jer,duit belum dapat lagi ni,list dah berjela panjangnya you!lagi over dari orang yang mengharapkan bonus.Begitulah aku,kalau ada,pandai lah aku nak menjananya,kalau takde...buat bodooo sudah labu....

Dalam situasi begini,aku cuba meletakkan diri ditempat empunya syarikat,lagipun bukan selalu kita diuji dengan ekonomi yang bakal parah ini.Ketika zaman majunya,syarikat tidak teragak-agak mengeluarkan 4-5 bulan bonus pada semua kakitangan,tak cukup dengan itu,pertengahan tahun jua,ada special bonus,jika syarikat membuat keuntungan yang diluar jangkaan.Tidak termasuk percutian syarikat keluar negara saban tahun.Alhamdulillah,tiada rasa sebal didadaku....Aku bersyukur dengan perasaan ini. Bukan kah hidup ini umpama roda?sesekali pasti kita kebawah jua.

Aku jua bersyukur,dengan kehidupan serba sederhana yang aku jalani dan berbelanja mengikut kemampuan diri yang aku aku amalkan sedari dulu.Jsuteru tidak muncul soal broke,pokai,dan sebagainya,hidup adalah perancangan....Paling penting,hidup tidak dibelengu hutang,hidup lah atas kemampuan kita,dan yang sebenarnya aku jua,bukan datang dari family kaya raya!!ditemukan pula dengan suami yang mengambil kehidupan ini seadanya,rumah dan kenderaan seminima yang mungkin,yang paling penting,walau betapa besar kegawatan melanda,InsyaAllah hidup ini tidak akan terjejas dan tidur malam tidak terganggu.

Lagipun seperti bonus-bonusku yang lepas-lepas,hampir kesemua duit yang kuperolehi ku belanjakan pada insan lain,dan benda-benda yang tidak perlu,bak kata orang besar periuk,besarlah keraknya,kalau sikit,pandai pulak aku berbelanja semampunya,begitulah aku,boleh hidup dalam apa keadaan pun,mungkin kesusahan masa lalu mengajar aku perasaan ini..Lagipun memang tahun ini,aku tidak bercadang mengadakan b'day party buat anakku yang seorang itu,(30th Dec)yang sambutannya ala-ala sambutan orang kawin biayanya(apalah yang paling membahagiakan ibu beranak satu ini,mohon pemahaman semua.....!)tahun depan jua,tiada percutian keluarga yang dirancang,so,ada tak ada bonus tahun ni,sama saja!Kita ni manusia,bagi berapa pun tak pernah cukupkan????

p/s:Errr...tapi kalau bagi sapa tak nak kan?Amin......

Friday, December 12, 2008

Citer Sabah tak abis lagik...

Pemergian kami ke KK baru-baru ini,adalah sekadar ingin memenuhkan quota semua negeri di Malaysia.Kini,diusia ini baru kami anak beranak lengkap mengunjungi the whole Malaysia, .We did'nt expect much to this trip actually. Muka-muka pertama kali datang sabah...Surprisingly Sabah is one beautiful place,esp d beach and d park.Subnanallah..And Yes,CA...Its Romantic!!
Kundasang Memorial Australian War....mcm kat Ausie lak...tapi cuba baca apa yang dipacak atas rumput tu,funny rite?


Don't play2 or Don't gatai2 tangan....tak pasal2 damage RM800 nanti...*lol*


Yet,the flowers there,are pretty awesome,love it!


Shock to see this cat,sleep on this groceries things,buat terpancut kang,naya jer kan?



To say the truth,Sabah is the place that I did'nt shop much!~when we travel,we used to carry empty bag,inside our luggage,to be surprise,this time,beg spare tu,we are not using!sampai The son naik heran,hahahaha...Jangan tidak,I bought few pearl as a souvenier,very handy!and sebab my brother dok baca kat telinga I mintak belikan udang,so I bought about 5kg prawns,few kg squids and crab and fishes,packed in a nice ice polystrene box which cost me RM21.Duh!Ingatkan packing Complimentary!terkena gue!
Paling kelakar...(kelakar ke?) bila balik umah,baru dapat tau,ikan yang I Beli adalah ikan "TONGKOL"kakakaka.....patutla murah...mana I tau,I kan "selalu" gi pasar.Mak,pembantu mak ,Tipah and my best friend bantai gelak...sapa nak makan ikan kayu tu oi kata my friend???kat sini pon murah la.....,la ye ke?...mana kutau....I tengok masa kat pasar elok jer fresh dan gemuknya,bila tanya ,orang pasar tu cakap ikan TELUSI kot..mana tau orang sana panggil lain.So,ikan besar 2 ekor tu selamat I sedekahkan pada my untie,dah orang kat umah mak,pandai makan jer ikan tu,tapi tak pandai masak!AKU....AKU....... tak abis2 bikin ribut!

Yang udang pulak,ada yang fresh ada yang lama...biaserlah adat orang meniaga...I pulak,"pandai" sangat bab memilih nikan?RASAIN!



Overall ok lah percutian ni,tapi yang tak best,bila The Son jatuh pitam masa di pasar...Dia ni tak boleh panas and bau pasar...Dah banyak kali jadi macam ni,Dus!terus potong stim mama nak sambung shoping....sebelum tu mama sempat gak rembat udang kering dan ikan bilis yang Wan kirim.....
InsyaAllah ,more photos later,thousands of them,can u believe it???





Wednesday, December 10, 2008

so many thing....

Lama betul rasanya tak bersiaran...(ahaks!),apa tidaknya cuti panjang dan Aidil Adha ini kuhabisi dengan axtiviti ronda 360 " padahal,ke"capek"an pulang dari bercuti tempohari pun masih bersisa,ditambah pula dengan yang ini.Hasilnya, tiba dirumah malam semalam,aku benar2 flat!Namun sebelum tu kugagahi jua jalankan mesin basuh,mandi,solat dan boom!!(pada son,kupesan,kalau rajin,lepas basuh tangan,tolong pakai kan mama night cream ya,and what amazed me,lepas dia main PS2,betul-betul dia sapukan night cream kat muka mak dia yang dah hampir pengsan ni!hahahaha....(kau,memang anak yang taat nak....teruskan hingga kenafas terahir ya sayang.....)
Mr.Hubs pulak masa ni dah perli....dia kata.."mama tulah,kalau jalan all out,sampat umah selalu flat abis...releks lah...."(padaaannn muka aku kan?)....hehehehe...

Pagi Aidil Adha,selepas kerumah mak dan mertua,kuziarahi seorang teman yang dilanda ujian baru-baru ini,Ya rumahnya di B.Antarabangsa sangat hampir dengan lokasi kejadian tanah runtuh itu,justeru dia diarahkan berpindah..kesian dia,Alhamdulillah semua kelurga dan harta bendanya selamat.Dia tinggal dirumah keluarga di Keramat.Tidak tahu bila bisa pulang kerumah sendiri,memandangkan keadaan yang tidak mengizinkann.Begitulah kita kalau sesekali diuji.Dan ujian datang berbagai cara....Subhanallah....

Pagi semalam pula,tika dikampung mak,yang rata-rata jalan banyak ditenggelami air kerana banjir dan air sungai yang banyak melimpahi jalan-jalan utama,lantas membataskan pergerakkan kami,justeru the "panas b*ntot" me suggest to the all the families to go Melaka town,jalan-jalan............To kill the boredom!Seems that everyone happy with my idea.So pecuuuttt!!!

Bandar Hilir dah banyak berubah,selain dari eye on Malaysia dah ada disana,we tried cruise the river kat Sg.Melaka tu selama 45 minit,boleylah sekadar nak menggembirakan hati kanak-kanak dan menghabiskan masa bersama keluarga,terbaru,Melaka dah ada Dataran Taming Sari,kat sini best,sebab ada kinda "solero shoot" ala naik kinda gondola yang bawak kita tinggi keatas and berputar2 melihat panaorama Melaka tu,gembira melihat mak seronok!kami apatah lagi!!

@ Taming Sari Melaka...lupa benda ni,nama apa.....

Actual plan was to having a dinner @ Umbai,tapi MR.Hubs kata tak sempat memandangkan The Son ada Kumon class malamnya,so kami menyusuri PD,bercadang makan malam kat alternative place,Bagan Lalang,perut dah berkeroncong masa tu,hati ni pulak risau,sempatkah anak pergi kelas,malam ni (Mr.Hubs tak bagi son ponteng kelas),lepas tu bimbang jugak,tentu mak ayah dan ahli rombongan lain juga dah lapar,fikiran ligat berfikir....lantas ku suarakan pada Mr.Hubs,apakata Son tak payah pergi kelas arini,tapi ambik homework jer...memandangkan masa dah suntuk sangat,so after son called his teacher,semuanya beres,abis satu kes,while myself called the restaurant,booking table and terus order the food.

About 6.30 kami tiba di tepian pantai Bagan Lalang,tak sabar-sabar rasanya nak pekena terubuk bakarnya...tapi bila nak keluar kereta,eh...mana kasut ni,cari bawah kerusi,tepi...semua tak jumpa...hairan!!bila fikir-fikir balik,baru perasan masa di PD tadi,semasa berhenti untuk mengisi minyak dan aku singgah ketandas,dengan kepala yang sarat dan mamai,aku telah masuk kereta,seolah2 macam masuk rumah,aku tinggalkan kasut kat luar kereta...KAHKAHAKAHKAH!!Kasut aku tertinggal kat PD lah oi!~!!Mujur ada kasut spare kat blkg ketea! nak gelak ke nak marah?????hadoi.......

p/s:untuk mengubat kekesalan,I treat this as a reoson to get a new shoes!!
photos later...

Friday, December 5, 2008

Pagi ini....


Pagi ini,walau telah beberapa hari pulang dari bercuti,tapi tubuhku masih lesu membatu,penyakit psikologi yang kukira sering menyerangku untuk jangkamasa beberapa hari setelah pulang dari bercuti...Arghhh...bencinya perasaan ini.(time berjalan,elok pulak cergasnya!Dang!)Syukur,kami sekeluarga tidak bercadang untuk kemana-mana lagi sehinggalah The Son usai dengan UPSRnya tahun depan,AMIN....dah tak larat nak pack and unpacked luggage buat masa ini rasanya....biarlah berehat dulu.

Tapi sebelum tu,Aidil Adha yang bakal menjelang ini juga tidak harus dipandang enteng,bermakna ada lagi urusan pack and unpack beg,selesai berziarah ke rumah FIL ,kami akan terus ke Melaka,kampung mak barang sehari dua sebelum singgah sebentar ke K.Pilah melawat sepupuku N,yang kemalangan dulu.
Aku harap,lewat sore nanti,aku akan beroleh semula semangatku,kerana aku punya tanggungjawab sesama muslim yang perlu aku jalankan,yang pasti,esok pagi,menjemput FIL lalu ke Cheras menghadiri perkahwinan adik birasku yang yatim piatu itu.

Yang menanti untuk diziarahi dihospital adalah Pakcik Mr.Hubs yang diserang sakit jantung,disaat dia dijadualkan berangkat ke tanah suci Mekah baru2 ini,Jua seorang teman sekuliah yang diberitakan sedang nazak kerana buah pinggangnya tidak lagi berfungsi..Mamat,(nama panggilan mesra kami padanya) moga,kau cepat sembuh,aku mengharapkan keajaiban akan hadir,maafkan aku kerana belum sempat menziarahimu,akan kucuba mencari masa yang bersisa ini untuk membuat dirimu tersenyum...(patut lah sampai saat ini,mamat masih membujang,kerana dia tahu,akan penyakit kritikalnya...)

Moga aku punya kesempatan dan semangat untuk menziarahi dan mendoakan mereka,aku tidak mahu kisah arwah lyn berulang lagi dalam sejarah hidupku.Amin...

Last but Not least,ni ada sikit gambar percutian tru my HP,gambar dari camera lom download,later k?

Son & Mr.Hubs rest @ Nexus Karambunai

Reaching Manukan Island yang memukau pandangan...Subhanallah...so lomantik




@ The Jesselton Jetty Point.Lihat lah langit yang pekat membiru itu....Subhanallah...



The son yang tak jemu-jemu snorkling,mak?Tima Kacih jerlah..allergic dengan air laut...gatal2..
Sit back & Relax...sambil menghayati keindahan ciptaan Allah..(heeep,u all pandang apa tu???)


More photo later ya....sebab tengah berderau ni,just received a text suspen message about mamat.Ohhh..Allah,Selamatkan lah teman ku itu...

Friday, November 28, 2008

Yeay kena tag lagi...(eweekkk kak ja!)

Minggu ni kita layan tag jerlah gamaknya ya...Ate,...bak kata pepatah,orang memberi kita merasa,tapi Ya..ALLAH manyaknya soklan,kalah soklan peksa,lenguh lah pulak tangan ni macam kena type assignment,kalau tulis entry biasa tu,apa yang terfikir dek akal,itu la yang ditaip,Dush!Demimu Kakja yang kusayangi...harap bergembira di hari Jumaat ini.Happy Holiday....





1. Name one person who made you laugh last night?

Mr.Hubs...(hanya kami yang mengerti.)..hahahah,padan...tanya lagi!!



2. What were you doing at 0800?

Berjalan masuk ke ofis ni...





3. What were you doing 30 minutes ago?

Baru sampai dari Sunw#y Pir#mid



4. What happened to you in 2006?

Impian masa kecik nak pi Disneyland tercapai...Yabedaa Bedoooo!!!Alhamdulillah!



5. What was the last thing you said out loud?

Jaro?(masa ckp dgn Jepun opis ni pagi tadi,bahasa Jepun daerah Hiroshim# bermaksud "kan?")



6. How many beverages did you have today?

Subuh tadi,seteguk rutbir masa nak mkn ubat..(I tau you all tengah beristigfar...abis tu you tanya,I jawab lah sejujurnya...)Kul 12 tadi half glass lemon tea,pastu skrang dah nak masuk kul 3,baru minum seteguk mineral water...La,baru perasan,sikitnya I minum....aduii..tapi ada time,banyak...bergelas2 lak....



7. What color is your hairbrush?

Pink gitu,awwww!!



8.What was the last thing you paid for?

Parking ticket kat Pir#mid tadi,singgit jer...



9. Where were you last night?

Lepas buka puasa kat umah mak,gi ziarah makcik yang nak gi Mekah...lak



10. What color is your front door?

Jangan kan warna,pintu I pun,I kasi you all tengok,kebetulan,masa my cousin kawin aritu,depa ada dok posing depan pintu umah I,glamer U!hahahaha



11. Where do you keep your change?
Semua ponyot dalam purse jer...



12. What's the weather like today?
mendung,tak beerti hujan...(nyanyi macam lagu diddy dores tu tau,ahaks!)


13. What's the best ice-cream flavor?
I like vanila best!tapi I am not an ice cream lover...occasinally oklah!



14. What excites you?
Malu nak jawab....tapi I suka shopping and travelling,apalagi kalau masa dapat durian runtuh...tak tentu rah,wa cakap lu!I banje u all sekali nak?



15. Do you want to cut your hair?
Baru minggu lepas,hancusss!!skrg ni tengah dilanda bad hair day tensi!(rasa nak buat satu entry pasal ni jer...)



16. Are you over the age of 25?
I rasa kan kakja,org yg cipta questionaire ni,nak tau pasal blogger yang dia minat la,nak tanya direct malu...so dia kona-kona lah buat soklan2 cengginikan?
ERrr..Off Course over 25,dah nak dekat 10 tawon umur tu berlalu,waaaaaa dah lamanya!!



17. Do you talk a lot?
I prefer writing (including sms but not YM)You know what I mean!I do talk a lot,tengok keadaan dan regunya.Tapi bab menten I mmg terror,org tak tau pun sbnarnya I ni pemalu.



18. Do you watch the O.C.?
Eeee...OC?OC tu apa?Mintak mahap lah tak tau,Not a movie fan either!



19. Do you know anyone named Steven?
Steven Gerald ,blh ke?betul ke eja nama dia cenggitu?sebab selalu dengar my son mentioned nama ni.Selain tu,I ada gak kenal salesman copier machine kat opis ni nama Steven,baik orangnya,orang Sabah bah!



20. Do you make up your own words?
Memang minat I nih!



21. Are you a jealous person?
Kadang jeles gak,tapi tak pernah tunjuk,buat biaser jer....dalam hati Tuhan saja yg tau.,sampai ramai orang cakap(esp guys!) U ni tak jeles langsung ya?...Ego ke namanya tu?



22. Name a friend whose name starts with the letter A..
Aziah...Aziah oooo Aziah...member gelak and melaram masa kat kolej dulu,meghiah!



23. Name a friend whose name starts with the letter 'K'.
Kak ja...orait tak yang tu?Kalau tak pun Kawashima San,handsome giler mamat Jepang ni,macam hero pelem Jepun,tapi sayang tak tau cakap omputih...aparaaa...



24. Who's the first person on your received call list?
ni no dia.0327760100,nak jual insurance kot dia ni,malas nak layan,So I ckp I busy,sombong ke tu?



25. What does the last text message you received say?
K .1 hurup jer tau?dari Mr.Hubs,dia mmg venciss nak anta sms....I dah la punya minat,dunia kita berbeza...(mcm lagu CT),Layaaaaaaaaannn...tak kecik ati pun!



26. Do you chew on your straw?
Kadang....k.a.d.a.n.g



27. Do you have curly hair?
teringin gak rambut curly 2 ni..ahaks!



28. Where's the next place you're going to?
Subuh besok dah nak pi KLIA dah.tau kan nak pi mana??? So,maybe I'll be silence lah for these few days,unless kat hotel tu ada sedia internet free.



29. Who's the rudest person in your life?
Ada seseorang tu...(pinjam kata2 kakja)



30. What was the last thing you ate?
Claypot Yee Mee,masa I tengah beli brg,dia dah memandai orderkan dan bayarkan,ahaks!(anyway TQ Snif) tak abis pun,I tak larat lah makan,benda panas2 sangat ni,melecur lidah,



31. Will you get married in the future?
Nak kena belasah???kahkahkahkaha



32. What's the best movie you've seen in the past 2 weeks?
Tak ada rasanya....mana minat benda2 yang kena dok diam ni,I kan hyper...huhuhu!!



33. Is there anyone you like right now?
Ramai lah pulak,cemana ni ha?wakakakaka



34. When was the last time you did the dishes?
Tak ingat lah....larikkkkkkkkkkkk



35. Are you currently depressed?
entah,takde pulak rasanya....



36. Did you cry today?
A'ah ,mana you all tau?masa antar Makcik kat Tabung Aji pagi tadi...sebak lah pulak...(mmg tak blh tengok orang pi Mekah,mesti airmata ni tumpah....)



37. Why did you answer and post this?
Sebab suka!!sayaaaaaaaaaaaaanggg Kakja!(uweeek!)



38. Tag 5 people who would do this survey
semua yang kak ja tag...

Fuh,lega....siap pun.

Wednesday, November 26, 2008

Ala....kena tag...(buat2 marah....ahaks!)

Bukan tak suka kena tag,instead suka sesangat...(ahaks!)tanda kasih sayang dan ingatan tulus ikhlas kalian semua pada I,Tapi masaalahnya,takde sapa yang I nak tag,as I've a very limited blogger friend,ni kena carik as many friend as I can lagi ni,tapi masaalahnya,I pemalu,cemana?)kalau ada pun semuanya dah buat tag ni,so jgn mare lah ya,kalau I sebut nama2 u all balik,walaupun you all dah buat tag ni.


Ni kak ja la ni,saja nak kenakan I ni kan?kan?kan?Kengkonon ingat I majuk betul-betul aritu.Tak kan lah nak majuk kut kak ja cayang oi,Saja nyakat kakja aritu...skrg, 0 - 0 ok?

Soalan pertama berbunyik begini.....kakakakaka........


1)Do you think you're hot?


Ni memang tengah hot ni,pasai aircond kat opis ni,buat pangai arini!waaaa...tulun very 'HOT"

2)upload ur favourite picture of u.


What????picture of me?ni memang sah nak kenakan I ni!Alaaa....blh tak tak payah,walau hati I bagai digaruk nak menonjolkan diri,nak keluar dari kepompong yang membelengu diri,siian you all semua yang dah bagaikan sahabat pada I tak kenai rupa paras I aka "my mug" ini.Justeru itu I tepek kan gambar ni yang kebetulan my friend baru email to me jap ni,Oleh sebab ni yang terbaru,so I paste yang ni,tapi untuk jangka waktu yang terhad ajer ya. Bila2 jap lagi,I akan delete,so first come first....malu lah wei!!

Sekarang Tutup mata...bilang sampai tiga...satu...Dua...Tigaaaaaaa...Pengsan!Tau kan I yang mana satu???

*Ops sorry,dah kena tarik balik,lesen dah tamat,tulah...sapa suruh lambat....next time ya?kot2 ada tag lain pulak,ahakS!

Mestilah yg "hot" tu kan?yg pake tudong itam,mmg tengah hot masa ni dibawah terik mentari di pinggir Sg.Mekong.Vietnam.Wakakakaka....Boleh kata fav jugak lah gambar ni.

3)Why do you like the picture?

Because I look happy here....

4)When was the last time you ate pizza?

Couple weeks ago, masa celebrate girlfriends b'day @ It*lianise OU.(mkn ramai-ramai jadi sedap lak pizza ni,padahal I am not a big fan of pizza!)

5)The last song you listened to?

Pudar - Rossa!

6)What are you doing right now besides this?

Drinking!

7)What name would you prefer besides yours?

Prefer?tak ada kot,tapi macam kak ja jugak,masa kat sekolah dulu ada jugak cobaan menukar nama sendiri to CT Nurlin=cahaya kelembutan,bila tau nama sendiri takde makna,lelama tu ilang macam tu jer...

Part akhir ni yang buat tangan I ketaq nak buat,tapi kalau tak tag orang tak mencapai matlamat lah games nikan?ahaks!So I dengan berat hati,makan hati,setulus hati,sepenuh hati,sampai pedih ulu hati,dengan ini memilih nama2 dibawah ini.Pada yang dah buat tag ni,legaaaaaaaaaaaaa...pada yang belum,I pinjam lak kata2 Kak ja.."Jangan mengelat".Kalau I yang tak pernah tepek gambar kat sini blh buat,yang lain tentu lebih easy peasy kan?.Selamat membuka tag semua,RASAIN!!

drum roll please:-

1.CA(Journalist yg mungkin tak punya masa untuk menjawab tag ini,we'll see!)

2.Aziah(my best buddy ever!)

3.Su(si cantik manis yang I tau tak punya masa untuk tag ni...tapi I nak tag jugak!)

4.Adik(Pasal mak sicomel ni tag I,kira balas dendam gitu,ahaks!)

5.Riken(si gentleman yang jauh diperantauan,and I know that he has no time for this too)

but hey,my choice are limited.....kira boley la tu ya????

8)Who is number 1?

Teman blogger yang masih mencari.....dan tajam mata penanya,he can write almost everything,he is a damn good writer,if I can say!

9)Number 3 is having a relationship with?

uHHHHhhh..ramai....tak berani nak cakap...ahaks!Kan Su kan?

10)Say something about number 5?

Errr..basically I did'nt really know about him,but somehow,I can say that he is very polite young gentleman,bertuah sapa dapat buat menantu!woohooo!!!

11)How about number 4?

Dia bibik canggih paling cute and paling educated,dia jugak teror cabut uban!

12)Who is number 2 ?

Seorang perempuan cantik yang tengah confiuse sekarang ni?Dah ok dah aziah?Kalau tak ok lagi,kasik roger sama gua ya?

Pheww...siap pun,saja I buat cepat-cepat,takut malam ni tidoq tak lena,diganggu igauan ngeri soh siapkan tag ni jugak!nanti satu kerja pun tak jadi buat...*sigh* ahaks!

Monday, November 24, 2008

Hari ini dan semalam....

Hari ni rasa tak sedap badan...tekak rasa mual jer...(ooo No,I'm not as what u might think,though I hope for that),mungkin sebab salah makan,atau terikut-ikut dengan teman sekantor ni yang dilanda "diarrhoea".

Dalam keadaan weng-weng tu,aku tetap gagahkan jua menghubungi pihak insurance dan socso,bagi membantu sepupuku S yang suaminya N, baru saja mengalami kemalangan motosikal sabtu yang lepas di Smban,dia terlanggar kereta yang ditinggalkan pemilik ditepi lebuhraya itu,habis patah kaki dan tangannya.N dalam perjalanan menziarahi ibu di K.Pilah,begitulah rutin mingguannya sejak Ramadhan yang lalu,sejak kali pertama mengetahui ibunya sakit.Untuk menjimatkan kos,N tidak membawa kereta,sebaliknya hanya bermotosikal pulang ke kg,walau telah acapkali kami menasihatinya,Tapi,aku faham akan,keadaan kewangannya.Jadi kami hanya berdoa agar dia selamat setiap kali perjalanan itu.Tapi sabtu lalu,apa yang menjadi igauan kami,menjadi kenyataan...kesian N!

Semalam pula,usai segala kerja rumah,aku menghantar The Son,ke rumah FIL sama seperti kelmarin,atas permintaan FIL yang ingin membimbing The Son untuk menghadapi UPSR tahun depan,hari pertama aku datang ke rumah FIL ,aku terkejut melihat longgokan buku yang baru dibeli khas untuk The Son,kukira hampir 40 buah semuanya!Mak ai!Benarkah apa yang kulihat ini?Aku dan Mr.Hubs memandang sesama sendiri,dan SIL penuh kehairanan berbisik padaku "Blh kah ayah mengajar?memandangkan syllibus sekarang sudah jauh berbeza dari zaman ayah bergelar pelajar dulu?'tapi MR.Hubs kata..."Takperlah...asal ayah puas hati and my son surely will benefited something from that,at least the bonding between atok and grandson.Hati kecilku berkata...inilah nasib cucu tunggal!Moga tergalas harapan yang atokmu letakkan padamu nak!(atok wants his GS to be as genius as himself...argh...and err,FIL is a very straight man,A katanya...A lah,he never ignore what people will say about him,he live in his own world,if you could understand what I mean)

Selepas menghantar The Son,kami ke UY,menghadiri majlis perkahwinan sepupuku,Setibanya di sana,aku disambut dengan muka kelat-kelat masam BZ,pakcikku PS manis pula mukanya,namun sempat menyindir kami dengan kata-kata "Ingatkan tak datang"...kami senyum saja.Paling utama kalau ada majlis begini,aku cukup teruja untuk berjumpa saudara mara dan sepupu-sepupuku yang lain,manakala Mr.Hubs pula,bersama saudara mara lelakiku.Dia tidak makan,aku pula buat syarat,makan jua barang sesuap dua,jangan dikata sombong.Selepas duduk berbual mesra sejam dua,kami pun pulang untuk mengambil The son lalu pulang kerumah.

Petang pula,kami ke Hosp Srmban ,turut bersama my divorce untie dan anak2nya, kami carpool ,melawat N yang kemalangan itu.Sedih kumelihat keadaanya,terutama tentulah isterinya Sal,yang terpaksa berumahtangga dihospital itu.Inilah kehidupan kan?Dugaan datang tak kira bila,justeru kutanyakan padanya,apa yang boleh kubantunya saat ini....sekurang2nya tentu kurang sikit sesak didadanya,Kalau lah aku ditempatnya....

Keluar dari hospital,kami berlegar-legar di bandar Seremban,mencari-cari tempat makannostalgiaku satu tika dulu,tapi dalam malam pekat begini,tiada apa yang dapat kutemui,tambahan pula,jalan-jalannya yang telah jauh berubah.Pusing punya pusing hanya sebuah deretan gerai panjang saja,yang bisa menepati citarasa kami,apatah lagi anak-anak makcik dah merengek kelaparan....jadi disitulah makan malam kami malam tadi.Boleh lah,dari tiada......oh,Serembanku,jauhnya kau berubah!

Lebih kurang 10 lebih baru tiba dirumah...arghhhhhhhhhhh penatnya....zzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Friday, November 21, 2008

Moving out anyone?

I can't stop laughing when I received this email yesterday,Whats more its came with a subject;"KELUARGA OB*MA PINDAH KE WASHINGTON.Ops!I am sorry If I offended anyone,but I feel this is damn cute!*giggle*
*Tengah pikir,cemanalah dorang nak carik barang-barang dorang semula,bila sampai destinasi nati ya?*lol*
tapi...inilah reality kehidupan..........

Thursday, November 20, 2008

Nak pergi ke tak?

Penat minggu lepas,kala makcik aka jiran sebelah umah buat kenduri kahwin pun masih bersisa,ujung minggu ni nak kena pergi lagi,sepupu yang lain punya turn pulak kawin,kali ni ,aku nak jadi tetamu je,lepas makan,balik!

Arrogant sangat kah bunyinya?Tapi yang pasti,kami tak rapat dengan keluarga pakcik yang ini,(PS) sedari muda PS ni,tak suka bercampur orang,kawin pun agak lewat,dapat pulak jodohnya dengan BZ ni,yang entah mengapa,apa yang terkeluar dari mulutnya sentiasa menyinggung hati kami-kami ini.
Bukan aku seorang,malah semua,kuulangi SEMUA saudara maraku.Sedap betul dia membahasakan orang,baginya mungkin tiada apa-apa,sebab dah memang itu bahasa hariannya.Mungkin dia ni ada penyakit kot.She's a queen control too.PS takut betul dengan isterinya itu.

Bukan niat nak memburukkan BZ,semua disini jua tidak mengenali dia,tapi sebagai sebuah cerita yang mungkin terselit pengajaran disebaliknya....Paling kuingat,saat awal perkahwinannya penghujung 80an dulu,kata-kata pertama yang dilontarkan pada adalah "kau ni tinggi sangat lah,susah nak carik laki"(she's short mind u)..aku senyum jer masa tu,dah kita budak kecikkan?tapi Allah maha berkuasa,ada pulak orang yang lebih tinggi nak kawin denganku,and hey...I'm not tooooo tall,just nice to be a model,if I can say...muahahaha....Padan!

Banyak lagi insiden yang menikam kalbu,kala saudara mara mengadu sesama sendiri saat dicemuh oleh BZ.Tapi yang buat aku bengang sampai hari ini adalah,sifat tidak amanahnya,bermula dari dia menawarkan diri untuk mencari penyewa untuk rumahku yang kosong berhampiran rumahnya.Bertahun dia mengutip sewanya,bila aku mintak,aku pula dimarahi.Sudah tu,segala jenis cukai pintu,cukai tanah tidak pula dibayarnya.Kesabaran aku ada hadnya,namun aku masih berlembut,dengan mengatakan aku bakal menjual rumah ku itu.Habis cerita,hati pun tak sakit.Dan sekarang,tiada lagi extra incomenya!Aku tengok tidak pula dia kaya...dan aku yang dianiaya ini,Alhamdulillah tidak pula jatuh miskin!

Ketika datang kekenduri makcikku tempohari,dia hanya duduk terpinggir anak beranak,entah mengapa,tida seorang saudara mara pun yang duduk berbual dengannya,dan dia tidak pula menjejakkan kaki kerumahku,mungkin malu sendiri,aku seperti biasa tetap tersenyum,namun memang tidak punya masa untuk duduk berbual denganya.Tapi aku tahu,ekor matanya sering memerhatikan aku,tapi mengapa?


Bila malam bertandang ,ketika kami semua sedang berkemas-kemas,tiba-tiba muncul akan cerita BZ yang akan mengadakan kenduri kawin anaknya minggu depan,tapi kami anak-anak saudaranya ini,tidak dijemput,jadi,kami agak keberatan untuk datang,mentelah lagi,tahu yang jemputannya terhad,justeru makcikku ini,menghubungi BZ,untuk memastikan apakah anak2nya serta anak2 saudara lain dijemput sekali atau tidak,memandangkan ketika berjumpa dengan kami semua tadi,tidak pulak dia menjemput,Tapi BZ telah memusing cerita dengan mengatakan "tiada siapa melayannya siang tadi",hey come on lah,ni kan umah keluarga sendiri....adoi,ini macam punya orang pun ada...dan sambungnya..."kalau dah jemput mak tu kira jemput anak-anak sekalilah"taktaulah sebab dah terkantoi ke dia cakap macam tu,atau dia benar-benar ikhlas menjemput.

Sudahlah siang tadi kulihat ada kesuraman diwajah comel isteri sepupuku A,rupanya dia telah di"sound" oleh BZ dengan kata-kata "Engkau ni,umur berapa baru nak beranak?"
Hey,apa kena dengan perempuan ni?tak tau ke rezeki tu ditangan ALLAH? BZ ni memang tak puas hati kalau tak dapat sakitkan hati orang,sudah lah nenekku yang tua itu pun diarahnya macam-macam malam sebelum tu,ketika dia menumpang tidur,grrr!bak kata sepupuku,sedarlah sikit,suami kau tu (atas desakan dia) yang keluarkan duit tabung aji embah(nenekku) sampai tinggal singgit!(but off course ,berani cakap belakang jer...)
Macam-macam lah hal BZ ni ,yang kalau diteruskan lagi,bisa membuatkan darah sesiapa saja menyirap....

Tapi,harus diingat,Allah itu ada....sejauh mana dia nak mendongak langit,sedikit demi sedikit tuhan telah tunjukkan padanya,akan kebesaranNYA,tidak perlu kunyatakan,tapi cukuplah dengan apa yang dilakukan oleh anaknya yang bakal berkahwin ini.Kalau dia tidak melihat ini sebagai peringatan Tuhan....tak taulah aku nak cakap lagi...

Ikut hati,rasa malas jer nak pergi umah dia,tapi kata Mak,pergi jerlah,orang macam tu,kita ajar dengan berbuat baik dengan dia,dia ada masalah tu....Kita beralah lah takper....lama-lama besok,dia sedarlah tu.....Ya,mak,along ikut cakap mak tu....dan along tak pernah kesah pun atas perlakuannya,Sesungguhnya Allah bersama denagn orang yang Sabar...dan along pegang kata -kata mak agar berbuat baik pada semua...

Wednesday, November 19, 2008

I am sorry CA !

This in kinda an open letter to my blogger friend,who I respect most,and he is like a big brother to me (as our big gap of age different).


Dear CA,

This is truly from the bottom of my heart,my apologies for making confusing comment to your blog.Silly me, always feel that everybody understand when I crack jokes! Sorry CA,sorry!

CA,
I am really honoured and appreciated by your invitation,but as I mentioned before,I need to go to KK that day.Secondly I feel I am too tiny,compared to you and the big name who will be joining the gathering,who blog about serious and beneficial thing,compared to me,who only blog about my daily life and an expression of my feeling.But I do hope,one day,I have a strength to meet them all.InsyaAllah.


And errrr...one more thing, If I can say.......actually I am not ready to expose myself to this real world,after all my kinda embarrassing moment/frustration revealed in this blog.InsyaAllah one day when my heart open...I will,with the bless of Mr.Hubs(which is too good to be true) Off Course.

To all gentle readers,Please visit CA blog,to know about the bloggers meeting this end of month.Hope all of you can joint and have a good time meeting our bloggers friend in person there!How I wish I can join!Cheers U all...Wassalam....

Monday, November 17, 2008

Bila mata kanan berkedip...

Dah 2 hari mata kanan ni asik berkerdip....Orang kata nak jumpa orang jauh.Mungkin cara kebetulan,tapi yang pastinya,semalam,masa kenduri kat umah makcik,jumpa ramai sedara mara dan rakan taulan yang sejak sekolah terpisah!Apakah yang lebih indah dari menemui sahabat lamakan?

Hari ni pulak,tanpa disangka-sangka T*mura San yang dah lebih 6 tahun tak melawat office ni datang mengejut!What a surprise!

Dimail box ku jua,dipenuhi dengan email dari mantan MD yang telah pulang ke Jepun lama dulu!Dan paling manis adalah email dari seorang teman Jepun yang paling rapat denganku setiap kali kami bertemu di majlis anjuran syarikat diluar negara ,pejabatnya diFilipina, sebelum dia dipindahkan semula ke negeri matahari terbit ,negara asalnya ,beberapa tahun yang lalu,Kerana dia telah berada dalam working zone yang berbeza,maka tiada lagi pertemuan selepas itu.


Both of them happy to see my photo in Vietnam and antara kata-kata yang sama mereka ungkapkan adalah "u never change since 10 years ago"compliment kah itu?entahlah...yang pasti aku tersenyum hari ini.

Bila mata nak bekerdip lagi ni......

Thursday, November 13, 2008

Jalan TAR,here I come!

Citer Jalan TAR pun nak jakun kan?Well,actually Yes for me,sebab rasanya kali terakhir ronda Jalan TAR was about 4-5 years ago,selain Mr.Hubs tak suka nak pergi,I sendiri pun ngeri tengok orang ramai sangat,especially bulan puasa,macam pesta! Harus I migrin.


Teringat jaman dolu-dolu,tetiap malam minggu boleh ukur jalan kat Pasar Malam Jalan TAR tu,bukan beli apapun,look-look and see-see jer,abis-abis dok makan kat situ,hish..kalau pikir balik,buang masa betul.Bila zaman berubah,asal nak raya jer,WAJIB gi Jalan TAR,kalau tak macam tak sah raya(errr...my both sisters still practised this though,!) ei..tak kuasek akkak nyah!


Minggu lepas,hati ni bagai digaru-garu nak pergi Jalan TAR,lepas tengok my friend yang baru berhijrah,bergaya dengan macam-macam fesyen tudong,ahaks!Katanya kat sana ada variety choice,macam-macam ada,ala....teringin lah pulak,nak pergi sendiri,Mr.Hubs mesti bagi macam-macam reoson...cemana ek?


Tetiba I dapat idea,lepas ngokngek ngokngek macam kucing nak beranak,I berjayaaaaa!!I cakap,while u nak pi National Library dgn The Son tu,boleh tak,U drop I kat Jalan TAR,dah sudah shopping nanti,U ambik I?boleh?ala on the way kan?...I ajak lah A(my sis).Deal...Syukur!


Sampai Jalan TAR,belum pukul 10 pun,banyak kedai belum bukak,I betul-betul macam rusa masuk kampung,tak tentu arah,sebab dah lama tak datang sini,dah macam-macam berubah rupanya,semua benda rasa nak beli,tapi I tetapkan matlamat,I've been here sebab nak carik tudung yang ala-ala ikin m*wi pakai tu,sebab senang,rentap jer kebelakang yet very stylo,no need brooch one!Dalam masa sejam I tak perasan,I dah beli 8 helai tudung,(yang I tak pernah ada) Off Course,sebab nak cover rasa bersalah,I told to myself,ala,bukan datang selalu ,ni kira 4-5 tahun punya shopping,kira ok kan?


What amazed me is,Jalan TAR yang selengang-lengangnya....My sis yang dah biasa tengok lautan manusia kat situ pun heran.....mungkinkah sebab sekarang ni bukan musim perayaan?tengah bulan?atau kelembapan ekonomi negara sedang melanda,cuma aku yang tak sedar2 diri?hmm,,..entahlah...


nak tengok Jalan TAR minggu lepas?


Kosong?sampai salesgirl kena turun bagi flyers kat pedestrian....

Bagai dilanggar garuda?mana pergi semua orang ni?

Even,kat A&W yang kami singgah tu pun,hanya satu meja je ada customer?Tapi Alhamdulillah kedai buku sebelah tu,ada gak orang....

Monday, November 10, 2008

Jumpa duit...

Uuuuuuuuuu...sound good kan?Tapi how if I said ,finding my own money?tak best?erm,like this,I am having a habit not to put money in one place,bak kata my friend suka sepah-sepah put here and there, tapi, Alhamdulillah,bila I nak guna duit tu,dia muncul semula! I tak pernah putus duit,that's for sure so far,No!jangan kata I banyak duit or what...ramai lagi orang kaya,tapi hidup selalu rasa sempit kan?I am ordinary people yang hidup seadanya...


Its quite sometime,since I feel an urge to blog about this,tapi bimbang disalah ertikan,alas with good intention,InsyaAllah bisa diterima baik jua oleh semua,Actually dalam minggu lepas jer dah 2 kali I jumpa duit...(was actually mine,tapi kalau tak jumpa,tetap bukan rezeki kitakan?).First one was when I baru niat nak bagi duit to my brother yg nak balik U,suddenly rasa nak kemas beg yang guna masa raya tu,Tup-tup, jumpa balik balance duit raya yang tak habis bagi hari tu,walaupun dalam small notes,consists of RM1,Rm5 and RM10,tapi bila dihitung ia berjumlah RM400.00!Subhanallah.



Second one happen yesterday,in the car on the way to visit my uncle who is in coma,After I just finish put some money inside the envelope to be given to my uncle's wife,suddenly tangan ni tergatal raba-raba poket beg,konon nak buang segala kertas yang ada,sekali lagi.I found RM ***, Aku termenung....Rasa macam tak percaya,nak menangis pun ada,walau aku tahu yang aku jumpa itu adalah wang aku sendiri,tapi aku memang dah lupa akan kewujudan wang itu,which like betul2 macam duit jatuh dari langit...Bila dalam masa yang terdekat benda ni happen,aku nekad menulis pasal benda ni.

Actually kes jumpa duit ni,selalu happen to me naturally,Sah!kalau sengaja carik2 beg lama dengan harapan nak jumpa duit takkan jumpa,berlaku tanpa sengaja,biasanya sebelum tu I have intention to sedekah pada sapa-sapa,walaupun masa tu I bukan ada duit sangat.

Peristiwa yang paling terkesan di hati adalah during Last Year Aidilfiti,I rasa macam tak cukup duit untuk bagi kat parents sebagai persiapan hari raya tu,yelah,mana nak sediakan kelengkapan raya untuk semua adik-adik yang masih belajar tu lagi,sepersalinana untuk inlaws yang biasa aku sediakan lagi,duit raya...arghhh...bukan mereka meminta,tapi aku rasa bahagia jika aku dapat menyediakan semua itu,setakat persiapaan kami anak beranak,tak kisah,InsyaAllah no problem,sebab ada Mr.Hubs yang settlekan,but I need money untuk extra expenses.Mintak kat Mr.Hubs?No,Its not me,aku tidak dilahirkan untuk meminta-minta,biar tiada,untuk meminta is not me,Lagipun aku malu,cukup lah,elaun bulanan serta kelengkapan diriku terjaga,tak sampai hati untuk meminta lebih,Kalau bagi Alhamdulillah,jika tidak...tak mengapa,Hanya Allah tempat aku mengadu....

Dalam kesedihan itu,aku membuka almari mencari-cari buku ASB,sebagai ikhtiar terakhir,Maha Besar Allah ,yang Maha memahami,tiba-tiba aku temui semula wang RM1000 yang temanku pulangkan sebulan lalu,aku memang dah lupa pasal duit tu,mungkin masa dia bagi duit tu,aku tak perlukan sangat,jadi aku terus simpan kat situ,Tapi menemuinya semula,dalam keaadaan aku sangat memerlukan,adalah satu RAHMAT yang tidak terkata!Ia merupakan satu kurniaan besar padaku waktu itu.The rest is history....Pada mak kuceritakan pengalamanku ini...kulihat mata mak hampir berkaca,kutahu bermacam perkara bermain dibenaknya.

Sebenarnya bukan setakat menemui wang sendiri saja,tapi entah mengapa bila aku memerlukan sesuatu atau dikala kesempitan,(terutamannya kala bergelar pelajar dulu) ada saja insan2 yang datang membantu,membayar hutang,received an unexpected allowance,orang nak belanja yang entah siapa .... (but kesudahannya tau jugak,sapa)during my college day,when I 'm having my dinner ,bila nak bayar,selalu abang kedai cakap,tak payah bayar dik,dah ada org bayarkan(do u remember this aziah?).Walaupun tak banyak,tapi rezeki Allah bagi tak pernah putus.Sampai brother kedai siap tanya,adik pakai ayat apa,setiap kali datang ada org bayarkan?....

Erm...memang takde ayat apa,tapi,Ingatlah janji Allah itu benar,cuma aku akui,aku mengamalkaan membaca suratul Waqiah,setiap kali selepas solat zuhur,amalan ini telah kuamalkan sejak dari sekolah menengah lagi..(alamak aku dah nak nangis dah ni,)Aku ingat lagi di suatu kuliah subuh diasramaku,ada penceramah jemputan dari Darul Atiq,Ustaz Hasbullah Awang(tak taulah samaada beliau masih hidup atau tidak,jika tiada..Alfatihah untuknya),Ustaz tu lah yang memberi petua murah rezeki ini.Aku yang selalu kesempitan waktu tu,(almaklum,budak sekolahah,dapat pulak aku memang tak suka meminta walaupun dgn mak!,hatta kalau aku kesempitan wang pun,tiada siapa akan perasan!)terus mengamalkan surah itu hingga ke hari ini,lepas pada tu,kalau mak tak datang melawatku di asrama,duit mak pasti tiba,yang dikirim melalui ibu teman lain. *sigh*

Aku percaya,ini semua kuasa Allah,tiada yang mustahil didunia ini,dan tiada apa yang berlaku secara kebetulan,Everything comes for reoson,cuma terpulang pada kita nak memandang sesuatu perkara yang berlaku itu bagaimana.

p/s;another amalan is ayat seribu dinar and solat dhuha.

n please forgive the rojak bahasa ,kejap aku kejap I,ikut apa yg terkeluar masa menaip tu,paham2 sudah labu..........cek nak cepat ni...(biaser...)

Wednesday, November 5, 2008

I am reading this,now....

Yes,I am a big fan of this guy...uhuk uhuk...other than he is handsome ,I find that he has a charisma too..I simply love it!

I know I am way too late to read his book as The Apprentice now is already in 5 or 6 season,Yes?No?maybe,I've lost track...caused I've lost interest after the 2nd season,Yet still,better late than never right? Errr...by the way,I hate OMAROSA thougr,Yikes!

As I am reading this,the son came home showing me his report card,although,I see some improvement,but he had a bad news to tell me,that ,he might not will be any longer in the creme de la creme class he used to stay for 5 years,in other word ,he might be shifted to B class,as his result is not good enough!Serve him right!I hope he will learn something from this case.But as a mother,I know deep inside,he was so sad,alas the problem is,he still act like usual,didn't even start to do a first move. And I think I should do more solat n puasa sunat to pray for his success.

Lucky enough in this book saying that,everybody has their own strenght and capability,and will success in various way,but in today's life,we measure the success by looking at the academical side,which is true enough,I don't know how to elaborate,but it makes me cool down,and had a best discussion ever with my son,we talked from heart to heart,no yelling or spanking at all!!Thanks Bill!!

p/s:jika ditimpa ujian begini,aku selalu merasa akulah yang paling bersalah,dan mungkin ibadahku banyak cacat celanya...Tuhan,ampuni aku,......etc etc etc.....

Friday, October 31, 2008

Chuchi Tunnel Vietnam 2008







All above were the actual tunnel,hanya askar vietnam yg petite size jer blh muat,memang purposely buat kecik,so that askar amerika tak dapat masuk.Impressive!



Bayangkan kami merangkak dalam ni,mana kaki tak cramp,kerana kekurangaan oxygen,aku turut dilaanda semput...macamanalah org dulu2kan?




Ini pulak adalah terowong dummy...they make it bigger,agar pelawat bisa merasai pengalaman seperti mereka.Still,ramai American size tak dapat masuk...sebab too small..

Dalam rangka lawatan ku ke Vietnam ini,Pengalaman merasai sendiri dengan melalui dan melihat sendiri terowong bawah tanah yaang dibina oleh tulang empat kerat askar Vietnam ini,adalah yang paling mengujakan aku.....
Bagaimana dengan terowong sesempit itu mereka boleh hidup,malah membina ruang-ruang yang serupa dengan kita dimuka bumi ini,like meeting room,katil,dapur dan sebagainya.Yang pasti,walau seminggu sakit pehaku tidak hilang,namun pengalaman sebenar ini,takkan luput dari ingatanku.Nyata,kita sanggup laakukan apa saja untuk hidup.
To all,happy viewing...its lotsa photos actually....




Wednesday, October 29, 2008

letihnya hari ini....

Masuk pagi ni,dah 2 hari aku pulang ke tanah air...tapi batuk dan semputku masih bersisa,kaki yang cramp hasil berjalan itik di terowong bawah tanah di ChuChi TUnnel itu masih tegang...seluruh badan yang sakit usah diucap...tahan sajerlah,sudah aku yang carik penyakit!sesekali keluar jua keluhan ringan dari mulut gatalku ini,maka terhasil jua pulangan paku buah keras dan sindiran manja dari sidia...."masa berjalan tak sakit...kira oklah tu kat sana dah happy,sampai sini sakit sikit"...well,dah biasa dah dengar skrip ni,ahaks!Tapi kalau berjalan dengannya,sakit macam mana sekalipun akan dicari penawarnya....sebut saja!



Sungguh tidak ku sangka,Vietnam yang kupandang sepi sebelum ini,meninggalkan sebuah momento menginsafkan dalam diriku setelah kusaksikan sendiri,perjalanan getir mangsa-mangsa perang itu,dan betapa bertuahnya diriku dilahirkan ditanahairku yang aman damai ini.



Perjalanan kali ini lebih bermakna kerana ditemani oleh adik temanku yang mengikuti suami bertugas disana,jadi selain makanan halal yang diurus agen pelancongan,tips shopping juga merupakan momen paling penting padaku.Paling gembira kala aku dapat membeli baju idamanku,3 - 4 times cheaper from my place,kerana rupanya butik yang kukunjungi itu adalah supplier pada butik-butik di Malaysia ini....so tanpa berlengah lagi I grabed 3 pairs,dengan niat untuk raya tahun depan,logik kah alasan itu?Yang penting I am one happy lady now!Walau pun baju yang I beli tu 1 and 2 size bigger dari my size,I still buy,sbb dah jatuh cinta pandang pertama,dah tak boleh lupa lagi dah....Arghhh...

Tak larat nak sambung lagi,as mata macam tak boleh bukak,padahal dah terlebih tidur,bila balik dari berjalan,I have to take at least a week to back to my normal routine!Duh,lamanya...tapi memang macam tulah,geram tau,tak boleh nak cocentrate buat apa2,fikiran pun tak boleh fokus,kenapa ya?ada petua tak ,nak dapatkan mood balik?

Sekian untuk hari ni,I'll upload more photos later,when I'm in a tip top condition k?

Saturday, October 25, 2008

Bicara dari Saigon City (HCM)

24-10-08
Ah..lega rasanya bila hotel ni sediakan kemudahan free internet...

Usai bfast,sementara teman lain masih menghadap hidangan,aku pula terus ke sini,mengirim offline msg to son back home.I know he can take it,tapi hati seorang ibu ini sering merindunya.Apatah lagi sebelum aku pergi semalam,ada sayu diwajahnya..sayu bukan kerana pemergianku...tapi kerana mohon izin untuk mengikuti ibu ayah serta adik beradikku ke Trengganu kerana menghantar rombongan pernikahan sepupuku....namun dia jua punya hati lain yang harus dijaga,menemani papa and atok belah papanya ke agenda lain yang telah direncana oleh mereka....

27-10-08
Hari ni dah hari terakhir aku kat sini,kaki cramp hasil masuk dalam ChuChi tunnel tu masih sakit.... rasainnnnnnnn...nak jalan sangat!

tbc....daaa

Friday, October 24, 2008

When my luggage is ready....

Macam biasa,bila luggage I dah ready...adalah yang mogok kat umah tu,Duh!Padahal dah bagi greenlight before,and ini adalah tour ku yang keberapa belas,tapi dia masih agak sukar menerima hakikat kala melihat luggageku tunggu masa ditarik...dan kala aku bepergian tanpanya...

Petang semalam,dia senyap jer ngadap komputer,alamak,majuk ke?marah ke?aku pulak masih tak sihat,demam kelmarin masih bersisa esp.batuk dan selsema....kalau ikut hati,nak buat tak tau jer,tapi bila ingat balik pesanan sorang nenek yang ku temui masa balik kg tepi sawah raya yang lalu,supaya,jangan marah.....selalu beralah....kalau suami,anak,menantu buat perangai...Doa....kemudian peluk depa dengan penuh kasih sayang...InsyaAllah orang yang marah tu tak jadi marah.....So,untuk tidak melihat sour face semalam,aku pun ikutlah nasihat nenek tu,everytime aku nak ke dapur which lalu his working area,aku buat lah macam nasihat nenek tu.Walla!sungguh mujarab...menjadik gitu!Cuma USD yang dia bagi tu jer dia tak sempat nak tambah!hahahaha....Settle satu kes!(Anak ok,papa anak lak yang hover....huhuhuhu)

Dah tau orang tu tengah cenggitu,boleh lagi tu,kutanya,bajuku ini,suit to which pants,hitam atau putih....nasib dia jawab,putih cantik,tapi kat sana tu kotor,so ist not suitable...hahaha,sebenarnya saja jer aku menduga hatinya...masih jauh hati kah?An evil wife huh?But true enough,Mr.Hubs never go overseas other than business purpose without me,not like me,.....But,travelling is my passion,its so hard to resist the chances offered by my company,and this is the reoson why I stay with this small Japanese Company.Arghhh....But,onced I did'nt joint the Perth tour,because I'm expecting my long wait precious in my tummy....

Oklah,Doakan I selamat menyusuri Mekong River itu ya....and moga selsema dan batuk teruk ini,akan segera sembuh jua.....

Till then,Chiow babe...Wassalam...

Tuesday, October 21, 2008

terkenang semasa dulu....part 1

Nak kata busy,tak lah busy mana,tapi mungkin tak pandai nak manage time,dan otak berserabut,sebab tak diatur dengan sempurna,I am a messy person,Yes,I am.

Malam tadi, while watching TV,Mr.Hubs did ask me about his raya fav kerepek/rempeyek and all the crackers,whether still have or not....I said,takde la.....kuih raya ada..(which I know dia tak minat)..hehehe,then dia kata dia nak order lagi,walaupun tak raya sebab suka nak buat munch-munch masa tengah tengok tv....

Then I Told him,Dulu...semua benda ni I buat sendiri,kenapa sekarang I tak boleh ya?tanyaku,Then Mr.Hubs jawab, sebab "you dah berada dalam comfort zone "...aku terkedu,namun mengakui kebenarannya...

Bukankah pernah aku katakan,aku sangat matured sedari kecik lagi,aku punya angan yang tinggi,tidak suka menyusahkan orang lain,suka berdikari,dan suka membantu.Kehidupanku tika disekolah rendah agak biasa saja,ayah merupakan juruteknik di TM mak pulak seorang surirumah yang kadangkala ambik upah menjahit,aku cuma 2 beradik tika itu,kiranya segala keperluanku cukup belaka,namun kerana aku suka kan cabaran dan gembira kalau dapat pegang duit sendiri,aku selalu berusaha mencari wang saku sendiri.

Once,(sek.rendah)I was a producer of kerepek ubi,dari tugas beli ubi,sagat ubi,goreng,sira dengan sambal,bungkuskan dalam plastik,hinggalah ke proses menjualnya...semua aku lakukan SENDIRI!!! looking back,aku macam tak percaya aku boleh melakukan semua itu,dan aku gembira sangat,sebab duit hasil jualan tu aku dapat bagi kat mak,bagi kat atok dan kadang2 dipinjam oleh pakcikku.Selebihnya,as a penggemar fesyen myself,duit tu I bought myself a pair of jeans and shirt yang besar gedebos ala-ala Cindy Lauper yang sangat popular masa tu... Orang kerja pun ada yang tak mampu beli,ahaks!

Indahnya kehidupan,sikitpun aku tak rasa terbeban melakukan semua itu.Malah sangat gembira.Pandai betul aku merancang masa tika itu,.Mendapat tempat pertama dalam peperiksaan,berniaga,hayal dalam kisah cinta novel yang kubaca....Memang aku lain dari kanak-kanak seusiaku,teman-temanku pula terdiri dari cikgu-cikgu sekolah dan juga anak anak jiran yang telah bekerja.Sg.Wang tu memang tempat shoppingku dulu,namun aku tak pernah lupa pesanan mak,kalau berjalan tu tak boleh lama sangat,mesti sampai umah sebelum Maghrib.....

ada masa nanti aku sambung ya...

ahhh...kenangan..

Friday, October 17, 2008

terkini...

Off lately ni,I'm pretty busy,busy yang tah hapa-hapa....since last weekend I teman my son buat final revison untuk his final exam...abis jer study ,lepas zohor kami keluar beraya sampai malam,kalau tak penat malam sambung belajar lagi sampai kul 10.30 mlm jer...Kalaulah my son ni Independent dalam hal study dia ni,tentu aman bahagia hidupku...Mintak2 he can develope his study habit latest by next year,sbb dia dah nak ambik exam besar by then.


Tiap-tiap hari minggu ni I ambik half day leave untuk temankan dia study jugak,samapi my mom tegur..sapa yg nak ambik exam ni shah##z,...erm..sabarjerlah...dalam pada tu,ada jer sedara mara yang datang umah nak beraya....so bagi jerlah apa yg ada,unless kalau dah bagitau,adalah something special...


Besok & Sunday,jemputan open house punyalah banyak....tak tau nak drop out yg mana satu,mak pulak buat open house this Sunday,kena gak tolong serba sikit tu,while Mr.Hubs lak ajak beraya umah his uncle nun di K.Sgor..memandangkan minggu depan I dah outstation,memang tak sempat,Duh!!macamana ni,diluah mati anak....Semoga aku dapat menggembirakan hati kedua-dua belah puhak..Amin...


While then,jemputlah makan cheese tart ni dulu ya...Yummeh!!

Thursday, October 16, 2008

Tagged...15 dalils!

I've been tag by dear cakapaje. Ni mesti kes balas dendam ni,pasal the other day I've tag him..heheh...

He asked me to do dalil about myself...arghhh...tak tau nak cakap apa,sebab myself ni takde satu benda pun yg menarik untuk dikongsi bersama,tapi sebgai memenuhi permintaan seorang teman takperlah,I cuba....

1.Was born in Tiger year.The eldest of 5 siblings.Hidup sederhana jer dari dulu sampai sekarang.

2.Matured dari kecik-kecik lagi,suka bercampur gaul dengan orang yang lebih dewasa,even masa darjah 1 and 2,cikgu dah suruh tolong jualkan songket,kain, bunga & whatsoever kat umah.They trusted me holding hundreds ringgit here and there.Mak pernah tanya(mungkin nak menduga masa tu...tak pernah terfikir ke nak ambik duit tu?I jawab,tak lah,buat apa nak ambik,ini bukan duit kita...)mak senyum jer masa I jawab tu.

3.Selalu nak lain dari yang lain,as a girl from outskirt,I always want more and look different from them,I dream big and suka benda-benda yang cantik.Perasan!

4.1 was a sportperson masa sekolah rendah dulu as I stand 1.65m tall then,Yes,taller than most ladies teacher.I spent most time kat padang and Stadium Merdeka tu memang tempat lepak I.Some called me Lydya De Vega then,ahaks!Bukan acara olahraga jer tau,badminton,bola baling,hoki n netball pun I joint.I suka bila ada games kat sekolah2 lain,dapat tengok sekolah2 lain,luas sikit pemandangan...ahaks!Masa ni pelajaran dah start merosot!Duh!

5.Love to read biography book,suka sangat...suka tengok macam mana orang boleh berjaya and kesukaran yang mereka tempuhi sblm berada di puncak...The bad thing is,I never learn from them..arrghhh!!

6.Diff personality...but not split personality I supposed.hahaha,Bukan berpura2 tapi untuk memudahkan conversation dan lebih mesra alam gitu,dgn kata lain masuk kandang kambing mengembek gitu....but some called me trendsetter...org kata....hahaha

7.Selalu dilantik jadi leader dari kecik,kat sekolah,kerja n among peers.I am not a good leader though,but I think I selalu dapat memenangi hati semua orang...erm...maybe...

8.Susah nak meluahkan perasaan...suka pendam gitu!

9.Actually I am very shy ,esp. pada org yg I baru kenal,other than that,I am ok,if U talk,I listen,if I talk,U kena lah listen ya.

10.I love fast..I hate late...everything related to that.

11.I am punctual person....

12.Prior to that...I married early too..I have a confession to make....that I married at the age of 19 and Mr.hubs is 7 years older than me.(but he looks younger than me,cemana tu?)Long story then,I'll blog about it later...

13.Terlalu mengikut perasaan...and my mood is very easy to swing...adus....

14.Very moderate,dan tak suka berlebih-lebihan dalam semua benda.Hasilnya I tak excellent pun dalam semua bidang...

15.Loves travelling....and I'll fly to Vietnam this Deepavali...Duh!USD dah lah mahal skrg nih!

Itu jerlah yg sempat saya perasan about myself buat masa ni,I'm pretty busy this week,ni dah nak pi T.Melawati cousin nikah lak.....

Mohon maaf kalau ada terkasar bahasa,tersilap ejaan ,tertak faham bahasa,sebab tak sempat nak cek,I got to go now....I kan puntual dan suka cepat....ahaks!

chiow bebe....Wassalam

berkongsi rasa ....