Friday, December 3, 2010

Tahniah Cah!!

Tahniah Cah sbb dah peroleh segulung ijazah dalam usia 22 tahun ini.I'm proud of you.Rasa baru jer along carik nama aicah dalam kamus Marbawi masa along form 2 kat asrama tahun 88 dulu,Tup-tup aichah dah grad...Murah betul rezki aichah kan?tak perlu tunggu lama untuk dapat kerja,rezki semua anak-anak Mak sebenarnya,berkat doa kedua ibubapa kita.Tahniah ya..Jangan lupa balas jasa mak ayah,teruskan menuntut ilmu jika mampu,kerana Ilmu ALLAH ini maha luas dan usah siakan masa mudamu.Semoga terus berjaya dalam apa jua lapangan yang kau ceburi.I always be by your side sis!

To my beloved sister Aisy*tul Raihana@Ice@Acah@Makcik@Aisyah...I love you and Congratulations!!
Masa sessi pilih gambar kat studio seminggu sebelum aichah terima ijazah.Masa ni turn mak ayah dan adik beradik Aicah.Kita dah tinggal empat beradik rupanya...:( Seluruh keluarga turut serta.And we really had a great time masa tu.Rasa Bahagia sangat dengan keluarga kita yang harmoni ni.Syukur padaMu ya ALLAH.

Wednesday, December 1, 2010

Hari ini 1 Dec 2010

Aku suka Disember...tak tau mengapa...tapi ada rasa teruja bila tiba bulan ini.Syukur sangat bila impianku untuk melahirkan Shahe*z dibulan 12 itu jua tercapai,walau jadual asalnya di bulan Januari.

Kandunganku sudah memasuki usia trimester 3,bulan yang ke 7,bulan yang penuh kepayahan,bila pergerakkan sudah mula terbatas,kepenatan berganda dari biasa dan inhaler jua jadi peneman setia.Pun aku tetap positif dan gembira melalui semua ini,belum wujud rasa jemu atau istilah tidak sabar melahirkan bayi ini ke dunia,biarlah...biar ia lahir bila tiba waktunya,biar sempurna segalanya kerana Dialah yang Maha mengetahui semuanya.Lagi pula,peluang ini entah kapan lagi hadirnya....mungkin ini yang terakhir kali,justeru aku ingin menikmati setiap detik indah ini sepuasnya.Serasa baru semalam aku disahkan hamil...kini aku cuma menghitung hari untuk melahirkan bayi ini kedunia.Terima Kasih Tuhan atas kurniaMu yang Maha Hebat ini.

Semalam Doktor di KK menghubungiku,memaklumi aku akan paras gula yang naik mendadak,justeru aku diminta datang lagi untuk menjalani ujian MGTT(minum air gula) itu.Tiba-tiba aku jadi seriau,jika sebelum ini BP tinggi bisa kutelan,tapi kalau gula tinggi ini...sungguh merisaukan aku,tak tahu mengapa...mungkin kerana aku sedar akan kelemahanku yg suka benar dgn benda-benda manis dan akibat dari penyakit kencing manis itu sendiri.Pun aku berdoa,agar penyakit ini sementara cuma,dan aku punya masa mengubah gaya hidupku.Tuhanku,lindungi aku dari segala kemudharatan.

Malam ini aku bakal bertemu lagi dengan Gyneaku di Salam,semoga dia sihat dan selamat pulang dari menunaikan haji tempohari,aku sayang dia,namun aku khuatir,malam ini merupakan malam terakhir aku bertemu dengannya.Kerana masaalah kesihatanku yang pelbagai ini aku dinasihatkan agar tidak bersalin di Hospital Swasta,pertama mungkin kerana peralatannya yang kurang lengkap kedua mungkin kadar caj yang bakal dikenakan padaku bakal membebankan aku jika banyak perkara kecemasan yang perlu dilakukan.Ya,ada benarnya kata pakar di KK itu,lagi pula ,bukan senang mencari rezki tika ini,setiap sen harus dibelanjakan dengan penuh hemah...seperti nasihatku pada anak bujangku..U NEED IT OR U WANT IT?...hmmmm....

Oleh kerana my previous visit Gynea dah bagitau "Scrotum" baby dah nampak,maka jika ada masa terluang kini,berdikit-dikitlah kami membeli barangan baby,especially baju baby yang menjadi kegilaan yours truly.Rasa tak sabar nak menyarungkan baju-baju comel tu kebadan baby.Pada Shahe*z ku kabarkan that tika mengandungkan dia dulu,aku lebih OVER dari segi persiapan berbanding adiknya ini,bilamana aku mula membeli dan memakai baju mengandung pada hari pertama kudisahkan hamil,dan membeli peralatan bayi seawal kandungan lima bulan:) siap dengan bakul bayi juga stroller...semuanya ku beli sebelum kelahiran.Malah jika punya waktu terluang akan ku buka dan kucup baju-baju itu satu persatu....:)

Kini,mungkin kerana kematangan usia,tidak pula aku bersikap begitu....cuma sesekali kubelek jua baju-baju comel mungil itu,dan sehelai daripadanya ku gantung dibilikku,dan akan dicium oleh Shahe*z setiap malam sebelum tidur.Moga kekal kasih itu keakhirnya,sepertimana aku terlalu kasihkan adik-adikku...:)

Baju yang menjadi ciuman si abang saban malam.Moga terjawab segala persoalan kalian....InsyaALLAH....

Thursday, October 21, 2010

Kullihat dia....

Aku tahu,Mr.Hubs benci Hospital,malah fobia dengan procedure-procedure di Hospital,malah jika dia sendiri sakit pun,tidak pernah dia mengambil ubat-ubatan klinik,begitulah renggangnya dia dengan Hospital,sangat bertentangan dengan diriku yang suak benar keluar masuk Hospital,sedari kecil..serius!!!

Sukar untuk aku jelaskan keadaan ini,tapi aku amat maklum tengan sikap Mr.Hubs yang satu itu,lama kelamaaan ,Ianya bagai sudah menjadi sebati dalam hidupku,bila kala aku terpaksa melalui hari2 pemeriksaan kandungan,menemani anak berkhatan seorang diri tanpanya...Dia fobia darah,dengar perkataan darah saja,sudah bikin dia pitam,So,What do I expect?redho sajalah....

Malam tadi,selepas menurunkan aku di pusat rawatan itu,Mr.Hubs terus pergi,mengambil document dari temannya di kawasan berhampiran,tapi mungkin dapat dia membaca kesebalan dihatiku....lalu berSMS,memohon maaf dengan alasan tiada parking di kawasan berhampiran,tidak apa2 bagiku yang sudah biasa ini.Namun takdir Allah,ramai pula patient malam tadi,justeru agak lewat namaku dipanggil,sehingga urusan Mr.Hubs selesai,sejurus aku masuk ke bilik pemeriksaan,Mr.Hubs juga baru  tiba didepan pintu bilik Doktor,lantas dipelawa masuk oleh jururawat bertugas yang mengenalinya....mungkin kerna serba salah dia masuk juga akhirnya....hehehe..

Alhamdulillah kandungan nampak OK semuanya...dan kami dah tahu jantinanya!!!Apa jua kurnianMu Ya Allah,kami sambut dengan penuh rasa Syukur.....Selamatkan lah semuanya Ya ALLAH

Wednesday, October 20, 2010

hari ini, 20102010

Tiada yang istimewa pada tanggal istimewa yang cantik ini.Cuma malam ini aku punya temujanji dgn gynea kesayanganku.Doaku,agar si baby dalam kandunganku sudi menampakkan jantinanya,tidak malu-malu lagi bagai kunjungan yg lepas.Tak sabar rasanya nak tahu insan yang menghuni rahimku ini,agar dapat kusediakan kelengkapanya seawal mungkin,Oh...tidak sabarnya aku menanti detik indah itu.

Kuakui ada rasa bahagia dihatiku tika ini,ada bunga-bunga kegembiraan bila si baby ini mula bergerak-gerak lembut dalam rahimku,suatu yang telah lama aku rindukan.Terima Kasih Tuhan atas peluang kedua ini.Kusyukuri nikmatmu,moga bayi ini selamat kulahirkan,sempurna sahsiahnya dan bakal menjadi insan bertaqwa.

Tuesday, October 5, 2010

aku,hari ini....

Selasa datang lagi,Kalau dulu Selasa hadir kosong tanpa ada apa yang kunanti,tapi sejak berbadan dua,aku gembira dengan hadirnya Selasa,kerana hari itulah bayi yang kukandung ini bakal bertukar minggu,Yes, She is (she kah?) 21 st weeks today.Syukur Alhamdulillah,aku gembira,aku jadi insan paling bahagia mengira detik-detik indah yang telah lama kunanti ini.Walau dalam hati terkadang ada sedikit gusar yang mengganggu,Maklum,kita hanya Hamba ALLAH yang kerdil,semuanya ada dalam perancanganNYA.Pun aku hanya mampu berdoa agar dipermudahkan perjalananku dan selamat semuanya.

Dalam keadaan tekanan darah tinggi yang menyerang tika ini,aku memilih untuk berjumpa dengan 2 doktor serentak,Swasta dengan gynea kesayanganku Dr.Siti jua di Klinik Kesihatan Ibu Mengandung Kerajaan yang cuma sepelaung dari rumahku.Mungkin kerana faktor usia dan keadaan kesihatanku,aku di berikan perhatian khas dan keutamaan,kesku sering dirujuk kepada Pakar,Sungguh,salah tanggapanku pada Klinik Kerajaan sebelum ini,malah aku dinasihatkan agar tidak mengambil risiko untuk bersalin di Hospital Swasta,berikutan masaalah kesihatan yang ku alami ini,Aku masih belum lagi membuat keputusan,semuanya bergantung pada keadaan kesihatanku pada saat akhir nanti,namun aku akan terus berjumpa dengan kedua-dua Doktor kesayanganku ini buat masa ini,untuk mendapat nasihat dari mereka.Sekali lagi aku berdoa,Semoga Allah permudahkan perjalanan ini....Inilah dugaanNYA...aku redha,.

Hasil scan kedua-dua pakar juga belum mengetahui jantina anak yang kukandung ini,tapi bagi kami,kami menerima apa saja kurniaan Ilahi dengan hati terbuka,memandangkan anak kami yang tidak ramai ini,namun jika PINK,tentulah satu bonus bagi kami.Hatiku kembali berbunga Ya ALLAH....

Berbanding dengan kandungan sulung,keterujaan aku agak berbeza dari dulu,jika dulu,asal punya masa terluang akan kuhabiskan dipusat membeli belah,membeli keperluan terbaik untuk bayiku,tapi kali ini,di usia kandungan 5 bulan ini,tiada persiapan ku lakukan,mungkin kematangan usia mengajar aku lebih rasional dan bersabar...:).Kerana fokusku kini hanyalah untuk mengembalikan tahap kesihatanku ke tahap paling optima,matlamatku hanya satu,untuk menaturalkan bacaan BP ku seterusnya tak perlu mengambil ubat Metyldopa itu 3 kali sehari seperti skrg.Syukur,asthma ku tidak lagi menyerang setelah ditukar ubat preventer oleh pakar di Klinik Kerajaan itu,See,siapa kata,Klinik Kerajaan tak baik?derita yang kutanggung selama ini,hilang jua akhirnya..Syukur.

Dirumah,sejak hari pertama,berita kehamilan diketahui,layanan ahli keluarga terutama suami padaku,tentulah bertambah meriah,banyak kerja rumah ,Mr.Hubs yang lakukan,terutama kerja-kerja menyidai dan mengangkat baju di ampaian,sehingga mengundang "sangsi" jiran-jiranku...huhuhu...tapi tak mengapalah,mereka akan tahu jua nanti.....

With my 3 other preggie cousins,Yeay..I have a friends!!
Secara jujurnya,aku hanya berehat saja dirumah,aku mudah letih tika ini,usai solat Isyak,aku sudah terbaring atas katil membaca,mengaji atau melayari internet.Menemani The Son belajar,seakan sudah menjadi sejarah kala ini,pandai-pandai dia lah nak membawa diri,dengan keadaan mama dia yang begini.Agak risau juga melihat keasyikkannya melayan internet dan mula mengabaikan pelajarannya..Aduh!satu lagi cobaan hadir.Moga dia segera berubah.

Namun,dalam kelesuan ini,aku tetap meneruskan minatku membuat cup cakes yang beraneka jenis,saban minggu,bukan....bukan untuk dijual,tapi sebagai buah tangan untuk rumah yang kukunjungi di AidilFitri ini.Benar,kalau sudah minat,segalanya mudah saja.
my orange cake(err did'nt look like one right?)
among my cuppies for friends & families
dan lagi...therapiku kala ini....

Doaku,agar separuh lagi,perjalanan kandungan ini akan lancar dan tiada masaalah akan hadir.Amin Ya ALLAH.

Wednesday, September 8, 2010

Syawal datang lagi

Salam Lebaran buat semua.Terasa pantas sungguh masa berlari,Ramadhan bakal meninggalkan kita,Ramadhan paling beda dalam hidupku,merasai Ramahan berbadan dua,agak mencabar rupanya,mujur separuh bulan dapat jua aku curik-curik puasa,dan Terawikh kali ini sekali pun aku tidak ke masjid,malah adakalanya aku melakukannya tika menghampiri dini hari,dan dlm keadaan duduk,kerana keadaan kesihatan yang kadangkala tidak begitu memberangsangkan,terutama kepala yang selalu saja pusing.

Syawal kali ini jua,kali pertama aku langsung tidak memikirkan soal persiapan baju raya.Dalam keadaan begini,semuanya bagai tak kena,mood bagai hilang dibawa pergi.Sehelai kurung biru pemberian aisyah yang mula bekerja pada tahun ini padaku pula,tidak sempat emak siapkan,Pun langsung tidak menjadi hal padaku,suatu yang asing bagiku dulu.Syukur aku sudah punya rasa begitu,belajar lah untuk Zuhud...:).Jadi kami tiga beranak akan mengulang pakai baju pagi raya kami tahun lepas kami pada pagi raya nanti.Sementelah pula baju melayu Mr.Hubs dan The Son tahun lepas persis dari kedai,kerana itulah sekali mereka pakai selepas pagi raya itu.So save cost untuk pagi raya.

Persalinan lain untuk Mr.Hubs masih banyak lagi yang masih baru dan belum dipakai,terutama hadiah hari lahirnya June lepas.Untuk The Son pula,dia sudah ada taste sendiri,jadi dengan keadaan aku yang tidak berdaya mengukur jalan di Shopping Mall itu,maka makcik-makciknya lah yang menemani.Habis hati bujangku tahun ini,kerana dapat membeli apa jua yang di hajati.

Puasa kali ini jua,untuk pertama kalinya jua,berbuka dirumah mak saja,tidak di luar apatah lagi di meja-meja buffet yang tiba-tiba diragui kehalalannya.Pun cuma sekali dapat berbuka dengan mertua kerana kesuntukan masa dan kesihatan tak mengizinkan.

Pada semua,kuucapkan Salam Aidilfitri ,berhati-hati di jalanraya,Salah dan silap mohon dimaafi....

The son kala sesi bershopping dengan makciknya di Sunw*y Pyramid
Duit raya tahun ni...sangat minima....

kerepek-kerepek ni The Son yang order dengan makcik dia yang baru belajar berniaga,mama tolong bayar jer...:)

Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadhan

Ramadhan ya Marhaban....sekejap jer Ramadhan datang lagi.Kehadiran yang agak beza suasananya dari yang dulu.Ramadhan kedua tanpa dikwan dan Ramadhan pertama kala berbadan dua.Yang lain,Syukur masih sama,masih dikelilingi ibu ayah serta keluarga tersayang,yang semuanya didepan mata,Kupanjatkan rasa Syukur kerana aku tidak perlu berpisah jauh dengan kedua orang tuaku di usia ini.Masih betah mengadu suka duka pada mereka jua menikmati air tangan ibu bila saja tergerak rasa.

Syukur,kala kandungan menginjak 13 minggu ini,aku makin sihat,tiada lagi kelesuan yang membungkam,kesedihan yang tiada makna jua keresahan yang ntah apa-apa.Tiada lagi lemah longlai yang panjang,mual yang menyesakkan,dan pening-pening lalat yang mengelirukan.Tiada lagi ancaman keguguran akibat "spoting" dulu.CUMA tiba-tiba aku dikejutkan dengan tekanan darah tinggi yang agak tinggi sehingga menyebabkan aku terpaksa mengambil ubat.Ermm....ku sangka panas hingga ke petang...'Puan kena ambil ubat ni setiap 8 jam ya,bahaya kalau puan tak ambil,sorry to say,Puan tak boleh puasa ya?nanti puan ganti...."errmm...nak kata apa?

Semoga Ramadhan ini merupakan titik tolak untuk kita lebih dekat denganNYA,dan dugaan yang datang ini,mengajar kita supaya lebih sabar dan tidak leka dengan dunia.

Tuesday, August 10, 2010

pengkar

puas kucuba meluah kata
namun segalanya bagai tak kena
segalanya bagai terlalu asing
langkah terasa pengkar
laluan terasa payah dan berduri,

mengapa begini?
pembawakan yang didalamkah?
atau aku yang terlalu perasa?
semoga hari-hari suram ini
akan segera pergi
membawa sinar baru yang pasti.

Friday, July 30, 2010

maafkan diamku....

Bukan sengaja menghilang diri,
namun sebenarnya diamku berisi,
benar,
benar sekali telahan kalian,
setelah 13 tahun menanti,
akhirnya detik itu hadir lagi,
mudah-mudahan
segalanya berjalan lancar
hingga Februari nanti,

Pintaku,
Doakan aku sihat dan selamat
Maafkan atas segalanya

Tuesday, April 20, 2010

PC FAIR



17 APRIL 2010

Untuk kali keduanya pergi lagi PC FAIR kat KLCC,Sebenarnya malas betul nak pergi mengenangkan pemergian 3 tahun dulu tak membuahkan hasil,melainkan pening kepala,sampai kami tiga beranak terduduk kat parking bay KLCC sebab lupa parking kat mana,dan ingat kereta kami dah gone time tu.Mujur ada pak guard datang membantu.Hehehe..kelakar pulak bila dikenang-kenang.Last-last keluar dari KLCC gi parking kat Lot 10 dan beli barang idaman dengan tenang kat Sungai Wang.(Masa tu carik anak punya PS2.)

Kali ni pergi sebab anak jugak,dia nak laptop baru,so meredah lautan manusia sekali lagi hari tu,kali ni parking kat open car park kat luar tu.Sampai dalam pukul 12,masih banyak jugak parking bersisa,but we had to walk about a kilometer to the convention center.Bantailah labu,janji cepat settle.Ingatkan nak pergi kejap jer,rupanya lama jugak,sebab booth tu bukan setempat,kena turun naik different floor...arghhhhh....tactic nak suruh kita ronda semua booth lah tu...grrr!!

macam-macam orang ada...nipun kira awallah ni,masa nak keluar tu lagi penuh hall ni..adehhh!!

Masuk dalam ambik dulu brochures ,lepas tu duduk satu sudut to compare and decide what to buy,sblm make a purchase.
Yours truely,masa baru sampai,boleh senyum lagi,sebelum tengok lautan manusia kat dalam tu,tapi lepas tiga jam lebih kat dalam tu,kepala dah mula berpusing,macam-macam rasa ada...ngenangkan jiran sebelah umah @ my untie yang kenduri masa tu lagi,betul-betul buat myself mengelabah,rasa nak balik cepat dan takut kena marah,sebab lama sangat merayap,....sampai buat apa serba tak kena kat sana.

Bila dah mengelabah,nak keluarkan something dari bag.....nilah hasilnya...taraa!!!
hasil sebab nak cepat...

Baju dan zip beg ni tersangkut....so I had to walk sepanjang jalan nak balik tu,dengan keadaan baju tersangkut ni,luckily no one notice,sampai sekarang baju dan beg ni masih dalam kondisi begini,tak berjaya di keluarkan....nampaknya my favourite blouse ini bakal jadi korban,kalau nak pakai beg ni....hmm...Yes,nak kena gunting baju ni....dang!!

Cukuplah dua kali.....no 3rd PC Fair visit for me ,pleaseee.....

Friday, April 16, 2010

hari ini setahun yg lalu,

Along puji wan segak bergaya masa ni,tapi wan senyum jer...handsome adik,along!!
tepat setahun yang lalu arwah dikwan pada hari terakhir di Matrik....

hari ini setahun yang lalu,aku ambil cuti,sebab nak menjemput adik wan di Matrik.Macam-macam perasaan bermain difikiran,gembira sebab dia berjaya menamatkan setahun pengajian di Matrik.

Sepanjang perjalanan aku asyik bersms dengannya dan memakluminya akan lokasi kami,agar dia ready jika kami sampai nanti.Namun jangkaan kami meleset,bila kami sampai,banyak barang-barangnya tidak berkemas lagi,ayah yang naik bilik dan tolong kemas kan barang-barang dia.Dia macam langsung tak bersedia untuk pulang.

Sebelum tu,sempat dia mintak mak sedikit duit,bayar duit roti canai kat kantin dan bayar duit baju dekat kawannya,sebelum kami meneruskan perjalanan pulang.Dik wan kelihatan murung jer,Kukira tentu dia sedih meninggalkan teman-temanya terutama teman rapatnya Y.

Dalam kereta sempat dihulurkan majalah kampusnya,dan sempat jua aku memujinya..macam biasa dia hanya tersenyum...aneh betul sikapnya,aku hairan,puas kurangsang dia bercakap,namun satu-satu jawapan yang diberikannya.Kukira dia penat....

ayah masih terus berkemas untuknya,while mak looks on....hmmm...kasih ayah...

tidak mampu kuteruskan kata tika ini...kerna airmata ini kian deras turunnya..AL-FATIHAH ini untukmu lagi wan....Kami sayang wan....

Friday, March 19, 2010

kembali....



Pertama kali dengar kuliah ugama tak mengantuk dan kyusyuk mlm tadi,(tafsir surah yasin ayat 11 to 20 near masjid dekat umah)..sukanya...ALHAMDULILLAH.... (Kuliah pertama setelah tinggalkan sekolah,boleh?betapalah aku mensia-siakan waktu selama ini)



Balik kerja ptg smlm,hati bagai dijentik-jentik nak ke masjid,dah lama tak baca Yassin berjemaah kat masjid setelah arwah adikwan meninggal hampir setahun yang lalu,jadi bila ada kelapangan malam ni,dan anak pula tidak perlu kesekolah,besok,aku gagahi kaki melangkah ke masjid.

Usai Maghrib,rupanya jadual malam tadi bukanlah bacaan yasin berjemaah,tapi adalah tafsir surah yasin....Paling menggamit memori adalah bila tirai dibuka,,,teringat masa kat sekolah dulu,Saat mendebarkan apabila tirai dibuka...maknanya adalah yang nak kena rotan tu .hehehe.Dapat pulak aku ni tersangat lah baiknya....(wink-wink)

Ada rasa keinsafan didadaku kebelakangan ini,semuanya bila aku kembali terjumpa Ustaz yang pernah membimbingku kala aku disekolah rendah dulu,Ustaz yang sabar memujuk aku menjadi muslimah,melembutkan hatiku agar menutup aurat.Walau tika itu statusnya cuma guru sandaran,dan kami putus hubungan tika aku melangkah ke asrama dan dia menyambung pelajaran ke maktab.Namun ilmu yang disampaikan terus melekat ke hatiku.Ada rasa bahagia tika aku menyempurnakan nasihatnya.Tak tahu mengapa.

Bila kami bertemu semula di alam maya ini,dia kembali menasihatiku agar terus dekat dengan Dia,carik sebanyak mungkin bekalan yang bisa dibawa ke sana,usah leka dengan duniawi,lantas membakar semangatku untuk qiam dimalam hari.Kurasa persis zaman anak kecilku,gembira sekali.Kini,ustazku itu lelah pergi,kerna tidak manis untuk kami terus berhubungan lagi,kerana situasi bukan bagai dulu lagi,namun nasihat dan tunjuk ajarnya kekal dihati,Terima Kasih Ustaz.(walau kini,dia bukan bergelar ustaz lagi.....).Tunjuk ajar dan nasihatmu kubawa mati.InsyaALLAH.

Monday, March 8, 2010

Monday, February 22, 2010

apakah?

Di Denmark?Jika benar...apakah yang anda rasa tika ini?

Thursday, February 11, 2010

sorry..sorry...takde berita

Saya demam....nanti ye?

Sayang semuanya.......

Friday, January 29, 2010

sayang anak kusayang

Jarang aku ON chat di FB ku,tak tau mengapa,aku tak minat berchatting,tapi bila bersua sahabat lama baru-baru ini,rasanya terlalu banyak ingin dikongsikan,untuk catch up balik apa yang tertinggal,lalu dimasa2 terluang aku ON kan jua....bukan aku sombong tidak mahu chatting,tapi masaalahnya aku takut ,aku tidak tahu bagaimana harus mohon permisi dan aku bimbang aku mula merapu...:)

Paling bahagia bila aku disapa oleh anakku sendiri ,sibujang yang baru melangkah ke alam menengah itu,dia memang memahamiku,dan apa jua gejolak jiwa yang bermain di benakku,dapat ditangkap jelas oleh hatinya,di tanya masaalahku,nyata dia amat memahamiku,lantas terus membutirkan kata-kata indah buatku yang menyenangkan hatiku sebagai ibu,rasa bertuah rasanya melahirkan dia ke dunia ini.Rahmati dia tuhanku,Bantulah dia dalam menempuh hidup ini.Aku sayang dia,satu-satunya zuriatku,tempat aku mencurah semuanya.Tempat aku berkongsi suka duka,yang aku tau ikhlas jiwanya,kerana aku ibunya.Dia anak yang soleh,itu doaku....


Malam tadi,mungkin melihat ada tanda gelisah diwajahku, sebelum tidur,dia ke kamarku,mendakap aku seeratnya...mencium-cium seluruh tubuhku lalu segera pergi,tanpa mengucup pipiku.Aku tersedar dari lena,lalu mengucap selamat padanya....

Pagi tadi kami chat di FB,antara isi ceritanya adalah akan mimpinya malam tadi,tapi dia gusar untuk memberitahuku,bimbang mimpinya tidak menjadi kenyataan katanya,setelah kupujuk,dia bersetuju memberitahuku,katanya....dia mimpi nak dapat adik lagi!whoa!!really(how I wish that's true,son!)....Alhamdulillah ,InsyaALLAH....kataku.Tapi takut tak dapat lah sebab shah**z dah bagitau mama,org kata tak boleh bagitau kalau mimpi best tambahnya lagi....ah karut semua tu,kataku...Kalau ALLAH mengkehendaki ia berlaku,maka ia pasti berlaku...OK,katanya...

Aku senyum bahagia,namun kasihankan dia,kerana diusia itu dia masih sendiri tanpa teman....


The son,tika sessi tahfiz pada cuti sekolah yang lalu.....The son swimming in Penang last week.The all rounders him.Just like his mom! ahaks!


Pada teman-teman di utara sana,Mintak maaflah naa..cheq tak sempat nak singgah jumpa u all semua,masa tak mengizinkan,as cheq datang satu batalion,and cheq pulak,ketua rombongan,so tak bulih nak tinggal2kan depa semua....InsyaALLAH panjang umur,murah rezeki cheq mai lagi na??

Wednesday, January 27, 2010

My birthday,Yesterday.....

Kusangka bila pertambahan usia kian besar nombornya,ulang tahun itu kian sepi harinya,kian terpinggir dan kian dilupakan....namun ia berlaku sebaliknya...Thanks to FB...sebab nak tak nak ,ikhlas atau tidak teman-teman di FB terpaksa mengucapkan selamat padaku...:)terasa bagai selebriti pula semalam,itupun nasib wall tu bikin masaalah bila ramai yg menghantar message peribadai mengadu akan kesukaran meninggalkan message di wall...huhu...

Terima Kasih semua,walau apa caranya....akan tetap kuhargai...Aku sayang kalian semua,itu janjiku.....

Ucapan pertama kuterima dari suami kesayanganku usai Maghrib 25 hb itu,itu adalah tradisinya,mengucapkan setiap Mahgrib masuk hari 26 itu dan merayakannya bersama seisi keluargaku .So free holiday package for all,courtesy from Mr.Hubs dihari lahirku,setiap tahun...mungkin sebab hari ulangtahun perkahwinan kami jua hampir dengan hari ulang tahunku,Maka Mr.Hubs ingin menggembirakan aku dengan membawa seluruh ahli keluargaku bercuti bersama.TQ Allah & TQ dear Mr.Hubs.

Terlalu banyak ucapan yg diterima semalam,aku harap setiap satunya telah kubalas satu-satu,tanpa ada yang tertinggal,paling mengesankan adalah sms/ucapan setia teman sekolahku sejak dulu.Tq Zuraidah.Walau aku selalu lupa hari lahirmu.

Makan tengahariku pula dibelanja teman sekantorku ,beserta hadiah latest serum lipstic dari DIOR,TQ Snif.

Bila petang menjelma,aku pula diserang sakit kepala,berdenyut sampai ke malam,niat di hati nak menziarah anak buah yg sakit jua kubatalkan...apatah lagi bila Mr.Hubs ajak dinner malam tadi,Maaf kataku,kepala sakit,lain kali lah ye?tapi nak bagi hadaiah boleh gak.....Dia senyum jer,nak apa ?dia tanya.tapi dalam sakit-sakit tu sempat jugak aku menjawab, nak cincin atau really nice white cotton blouse(aku membayangkan jenama British India).Pastu Mr.Hubs jawab,apa yang murah?(%^&&*())_blh gitu,tanya mana yg murah....atoiiii!!sabar jerlah!*sigh*)...belilah ,jom!ajaknya..weekend lah kataku....skrg dah kul 9,kepala pun sakit,lagipun weekend ni kan annivessary kita....so we'll see apa bakal terjadi this weekend.Jangan lah dia berubah fikiran...teehee!!

Tapi sebenarnya ucapan paling menyentuh hati adalah dari Syafiq sepupuku,Happy B'day long smsnya....dia tau pasal my b'day adalah sebab ada alam reminder dari HP arwah adik wan yg digunakannya....aku hampir menitiskan air mata,tapi kutahan kerana tidak mahu ahli keluarga yang lain turut terasa kesedihanku,dihari lahirku.Sayang wan padaku rupanya....

Mak yang kutemui malam tadi turut bersalaman denganku mengucap selamat,hadiah telah diserahkan awal pada masa percutian kami haritu,nice embroidery jubah,the ever good taste mak...hehehe.Tapi yang paling spoilkan mood semalam,bila mak bocorkan rasia,that our friend(me & my sis's frnd) want to do a surprise party for us tonite....so mak ask me what to do....huhuhu...mak sudah bocorkan rasia....kesian lah my friend tu malam karang...but I told my mom,to discuss that with my other sis or Mr.Hubs,sebab rasa macam tak best nak celebrate surprise party sendiri,and I told mom too,that kalau tak cukup budget mintak abanglong(Mr.Hubs)huhuhu...mak...mak....gabra sangat la tu,OR bak kata Mr.Hubs mak tu bukan nak bocorkan rahsia, tapi,dia tak biasa dengan semua ni,all this while I lah achornya,biasa buat apa2 I yang arrangekan....dia cuma assist jer,Oh pity mom!!

I went to bed early last nite,kepala masih berdenyut walau dah makan 2 bijik milidon 250,tapi sblm tidur sempat bersms dengan my friend,suruh dia wish my b'day,acike?mintak org wish b'day...woohooo!benda ni I buat kat org yg I rapat jer...huhuhu,It's OK,its not a big deal.Tak tahu pukul berapa tertidur,yang penting masa nak lelap tu,The Son yg soleh tu(doa mak ni) yang tolong picitkan kepala,sedar-sedar dah pukul 3 pagi sebab sejuk sangat,terus tutup aircond dan bukak kipas pulak....lepas tu sambung zzzzzzz instead of tahajud...sebab sakit kepala masih bersisa....

Moga diusia ini,Allah kurniakan aku kesihatan yang baik,sentiasa dirahmati,sentiasa dikasihi oleh insan disekeliling,dijauhi dari dugaan yang tidak tertanggung,di lapangkan rezeki,dikurniakan taufiq dan hidayah olen NYA serta beroleh bahagia hendaknya...

So,that's it...berakhirlah hari-hari ku mencapai angka tiga enam itu....:)

Friday, January 22, 2010

visiting embah (in the ward)

Embah (my granny) being hospitalised since last Sunday due to so many elderly sickness lah.She hates hospital,and keep bugging us to bring her back...huhuhu....so to cheer her up,we do visit her everyday.Her bed is always full with her anak cucu,not like her counterpart (other patients next to her)

Embah is sharing her rooms with 3 other patients about her age.I am sharing with you guys,their photo taken yesterday ok?
Old Chineseman ni kena bungkus tangan dia,sebab kalau tidak ,abis segala tiub tu nak di cabutnya....kelakar gak....tapi kesian sangat sebenarnya....macam manalah kita bila dah tua nanti ye?
Ni my Grandma(embah) sedang disuap makanan oleh cucunya(my cousin).Katil ni paling meriah,sampai selalu kena halau dgn pak guard*lol*

1.MULUT SAYA BERBAU
tolong cuci mulut saya
2.KULIT SAYA MUDAH PECAH
saya perlukan Ripple Mattress
3.JIKA KULIR SAYA KERING
saya perlukan losyen
4.JIKA KUKU SAYA PANJANG
tolong potongkan kuku saya
5.SAYA SELALU SEMBELIT
kerana saya selalu baring saja

Notes di atas tu di tampal kat belakang katil patients yang tak ada pelawat.So kita yang datang melawat orang lain ni,digalakkan tolong mereka-mereka ini.
Sedih pulak tengok atok-atok ni.....
Popo (nenek) ni pulak asal kita datang,mulalah terjerit-jerit suruh suapkan dia makan.Tau,dia bukan nak makan sangat,tapi nak manja....huhuhu....sian la pulok.....

Pulang dari Hospital,bermacam-macam benda bermain difikiran.Buat embah,2-3 hari ni tak dapatlah cucunda berziarah sebab nak ke luar daerah......Semoga embah cepat sembuh...AMIN

ubat lupa...

Salam alaik,
Ini petua ulama untuk mengubati pelupa atau mengelakkan jadi pelupa:

1. Kismis hitam 21 biji setiap pagi. Kunyah sebutir-sebutir dan bukan sekali rap.
2. Madu sesudu dalam air panas segelas. Minum bila suam, setiap pagi.
3. Tidur awal bangun awal
4. Tidak bersetubuh melebihi 2 kali seminggu
5. Kurangkan makan dan kurangkan makan benda masam
6. Banyak makan ikan, sayur, tempeh, ubi, kekacang dan kurangkan makan daging
7. Tarik nafas dalam2 ikut hidung dan tahan 4 saat dan lepaskan perlahan-lahan ikut mulut. Buat 10 kali setiap pagi.
8. Buat stretching bila bangun dari tidur
9. Masa buang air besar, tutup kepala dan jangan buka mulut
10. Elakkan lihat kemaluan dan najis
11. Baca Qoran dan cuba menghafal setiap hari
12. Bakar kemenyan nasrani, wangian ros, sandal atau gaharu setiap minggu ( orang moden kata aromatherapy )
13. Pakai minyak wangi setiap hari bila keluar rumah ( wanita ketika dalam rumah).
14. Mandi pagi, petang dan selepas buang air besar
15. Belajar bersabar dengan bersolat atau berdoa bila ada masalah.
16. Sayang ahli keluarga, ibubapa dan kanak-kanak.
17. Tidak bercampur bukan muhrim kecuali bila ada keperluan

Selain dari kuat ingatan, badan menjadi sihat, akal tenang dan umurpun panjang.
Tak perlu membazir beli supplement dari farmasi seperti jojoba atau lain-lain sebab boleh menyebabkan panas badan, pecah gusi dan side effect. Duit tu boleh beli pakaian anak-anak dan isteri atau hadiah pada ibubapa atau bersedekah pada anak-anak yatim.

Monday, January 18, 2010

sehari dikedai mak

Tahun ni,aku dah berazam nak kurangkan aktiviti "jalang-jalang"....anak pun dah besar,most places pun dah pergi rasanya,so tibalah masa dok umah,tapi dok umah pun,bukan ada benda nak buat kan?baju semua dah siap basuh dan gosok,so I decided to spend my time kat gerai mak,walaupun mak ada pembantu,tapi kalau aku datang,mesti hati mak kian berbunga-bunga kan?lagipun mak berniaga pagi jer.

So,sekarang jika tidak kemana-mana ,masaku banyak dihabiskan digerai mak,macam-macam orang yang datang antara yang kerap datang adalah,orang ni!ala.......Aci nak apa?nasi dah kami bungkuskan.....tengok tu gaya aci tu bercerita nak luahkan perasaan,mintak duit bagai....asal kita terpandang jer muka dia,mulalah dia bercakap meluahkan isi hati...atoi!bukan tak nak layan,tapi kami sendiri sebok,di waktu2 puncak tu!

Wani my sis jokingly told me,eh long,entah2 ada kamera kat sini,(like caandid camera kind of thing!) apa pulak,kataku,kita kan dah bagi dia makan....mana sempat nak layan borak....hehehehe.....lepas kedai sebelah buatkan teh tarik baru dia balik,sambil tu sapa yg lalu depan dia,semua dia mintak duit.....

Harap-harap,kita tak sampai berkeadaan begini nanti...Nauzubillahiminzaalik!!

Lagi sorang yang kerap datang kedai mak adalah Mualaf ni:-Nama dia Yau.Tokei Bengkel motor kat kedai mak,Indian,tapi dah dibela cina sejak lahir,so he speaks cantoniese lah,bila dah selalu bercampur gaul dengan masyarakat melayu kat area kami,tergerak hati dia nak masuk Islam baru-baru ni agaknya.Alhamdulillah.

Namapun kerja bengkel kan?so Yau ni selalu datang dengan pakaian comot,berbau minyak hitam dan sebagainya,hingga menjadi kemarahan pembantu lama kami Tipah,sebab Yau ni kalau datang kedai tak nak balik-balik,suka dapat berbual dengan kami...*heheh

Yang paling selalu layan dia,adalah the humble Mr.hubs,sebab Mr.Hubs kata walaupun Yau begitu,dia jujur,he is business minded,kata-katanya penuh isi.Alhamdulillah tak sia-sia layanan baik kami pada Yau,bila terbukak hati dia memeluk agama Islam hujung tahun lalu.

Gambar ni,semalam,kala Yau baru pulang dari solat Subuh dari masjid berhampiran,dia pakai baju melayu tanpa butang,mak ai...parah betul gayanya,dengan samping yang senget sebelah,Again the humble Mr.Hubs berkejar balik umah ambik his butang baju melayu to be given to this saudara baru,lalu menyematkan di bajunya.Tergambar wajah gembira Yau dilayan begitu.Pada Yau,Mr.Hubs berpesan,teruskan berbuat baik pada ibu angkatnya yang menjaganya selama ini,jangan lupakan dia,pulanglah pada CNY nanti,cuma berhati-hati dengan makanan dan jangan sesekali menyakiti hati ibu.Yau kata,OK lah bang...hehee.

Pagi tadi,masa singgah di gerai mak,Yau datang lagi,kali ni bersama Ustaz berbeza,Mak kata,bagus Yau ni,dia suka nak berkawan dengan sesiapa yang boleh membimbingnya...dan butang baju melayu semalam,masih dipakainya,kali ini dengan baju berbeza....Tahniah Yau!!!

Tuesday, January 12, 2010

Day without Plastic Bag

Last Saturday,been to my favourite store Guardian,to buy my monthly toiletries needed which I need desperately.

Off to the cashier,I've told that "today is No Plastic Day"..so no plastic to be given, if you insist one,you need to pay 20 cents per piece.But being "penny pincher" me I'd rather carry all these stuff my self,without plastic bag,I hugged them all....huhuhu(bukan kede.....taknak membazir pd benda yg tak sepatutnya kan?)So,remember,if u go shopping on Saturday in Selangor,be ready for your own shopping bag....otherwise you'll charged for the plastic bag.They just started the Eco friendly campaign this year.
I have 2 collection of Eco-friendly bags.And gonna to keep it in the car,in case if I need it on Saturday.(wink-wink)The pink one(I am ecofabulous) I got it from Parkson for Free,after spent certain amount there.
The other one,which is more sturdy and bigger ,I bought it from Carrefour Medan last year...can you read it?"Bersama Rayakan Ulang tahun Carrefour ke 10....Gunakanlah kembali tas belanja Anda...Satu langkah peduli untuk masa depan bumi...."

So sama-sama kita kurangkan penggunaan plastik OK?bukan mintak plastik lebih kat adik cashier,buat jadi plastik sampah kat umah kita ya?heeeeeeee

Friday, January 8, 2010

a week , today....

Dah seminggu sessi persekolahan 2010 bermula hari ni. Maknanya The son pun dah seminggu bergelar pelajar sekolah menengah,dan memulakan sesi persekolahan petang buat pertama kali dalam hidupnya,setelah semua sekolah rendahnya semua hanya ada satu sesi,PAGI.Alhamdulillah tidak pula dia mengeluh kepenatan.

Bila dia dah sekolah petang,pagiku tidaklah sekelam kabuts dulu,can put my make up nicely,can change baju or tudong berkali-kali kalau rasa tak sesuwai(instead main rembat jer apa yg sempat dan agak2 matching sblm ini),blh mengaji seround dua sementara tunggu Mr.Hubs siap...so heavenly!(such words?)

Dari office terus ambik The Son kat sekolah,have to wait about an hour at the school,sebab nak mengelakkan jam ,kami parking jauh dan terpaksa turun naik jejantas nak pergi sekolah The son ,tunggu betul-betul depan pintu pagar sekolah,dan ditangan ada sebuah botol air berisi air milo sejuk yang tunggu masa untuk diminum sejurus The son keluar sekolah.....Ya.....aku ibu yg OVER ACTING.....tapi aku suka begitu......aku rasa bahagia dapat melalui semua itu, sikit aku tidak rasa terbeban..*sigh*

Tiba di rumah jam 7.20 malam......Usai Maghrib,Mujur, The Son masih lagi menjadikan amalan satu hari satu surah unruk dihafal sebagai amalan....Mudah-mudahan Istiqamah,namun masih lagi dengan sikap sambil lewanya terhadap buku-buku sekolahnya,belum mula belajar katanya,...Dang !


By 10. I can sleep soundly if I want...zzzzzzzzz........

Seems that nothing change at all,its just that I have more leisure time now...or Its time to have more baby to come.....woops!!

*ralat:bukan 1 hari satu surah...tapi satu hari satu ayat....."maaf sesesangat...

Tuesday, January 5, 2010

1st day school (2010)

Diam tak diam,The son dah masuk sek menengah...dia pun baru jer celebrate b'day dia yg ke 12 ,30th Dec lalu,Semoga tahun ini,dia semakin fokus dan komited dengan apa jua yang dilakukannya..
tulah,ada sekolah belakang umah,gatal nak sekolah jauh....so,terima ajerlah.....Redha....

berkongsi rasa ....