Wednesday, December 16, 2009

Disember ini....

Son & my cousins @ genting last week

Disember tiba lagi,bagai tahun-tahun sebelumnya Dis mencatat tahap kesibukkan (baca:sibuk yang dicarik) yang optima.

Bermula dari awal Dis hinggalah hujung Dis,tak ada satu haripun dalam jadualku akan berada dirumah dalam tempoh lebih 12 jam.....berjalan dan terus berjalan,bermula dari jalan-jalan carik pasal sampailah acara perkahwinan dan sebagainya....Jika ada undangan,seboleh mungkin akan kupenuhi walau kehujung dunia sekalipun....(ayat bombastik!)

Will Off to Lion City tomorrow nite....macam pergi Genting jugak,alasan kali ni pasal nak bawak org berjalan....OK kan alasan tu?Sebabkan SGD tu dah makin naik,so I'll did'nt plan to shop,just plain cuci mata jer sekitar Orchard Road...InsyaAllah,will share photo later ya?

On Christmast pulak ,jiran next door (aka my untie) nak buat kenduri kahwin anak bongsu dia,so haruslah my house jadi tempat persinggahan saudara mara kan?Its pretty hectic,I can forecast,futhermore I am incharge for the lauk pengantin...No,not for the cooking side but the preparation (read:segala pinggan mangkuk,gelas,sudu garpu dll)..hmm so balik jer dari kota Singa nanti kerja pertama adalah keluarkan segala set tu dari lemari!*phew*

Before that,I have a Christmast Dinner for my office at Sunway Lagoon Resort Hotel.Baju?lom carik lagi...arghh..susah2 pakai jer baju dinner tahun lepas....ada aku kesah?(baca mcm AA)*lol*

3o Dis,tahun gemilang buatku,tarikh aku bergelar ibu,jadi harus disambut tu....ermmm..simple dinner perhaps!31 Dis pulak The Son dah arrange futsal game diikuti dengan hi-tea dengan kawan-kawannya di fast food rest,orang dah besar katakan ,birthday pun arrange sendiri,mama cuma sediakan budget....(juga kek dan goodie pack)....nasib anak sorang kan?

Dengan berakhirnya birthday party tu,maka berakhirlah tahun 2009 ku...hmmm....tahun yang paling sedih dalam hidupku,namun hidup harus diteruskan....kegembiraan itu kita yang cipta!

Salam Maal Hijrah too.Semoga lembaran baru akan lebih baik dari semalam...Jangan lupa doa awal dan akhir tahun ye?



Thursday, December 10, 2009

mixed feeling

macam-macam nak dilontarkan,
tapi berat betul tangan ni nak menukilkan
rasa berat sangat,
tak tau kenapa...
again,I blame the hormones changed,
well....maybe!

Am I over protective?
bila I nak semua org pleasekan my son?
ikut kehendak dia,
sukakan dia?
sedih bila dia rasa terhina,
berduka nestapa?


Am I over paranoid?(gubra!)
bila last nite Mr.Hubs kata,
he's having a b'ness problem lately,
someone sabotaged him,
so its takes time
to rebuild it again,
thus,I have to slash
whatever unnecessary expenses,:(
no hanky panky lifestyle
(no wonder he looks tension this past few weeks)

Am I over stress?
bila mak ngadu macam2
itu dan ini....
dari masalah gerai ke masalah geran?

Eh,setelah dilakarkan,
sebenarnya masaalah aku ini
tidaklah sebesar mana,
cuma aku yang terlalu memikir,
mahu gembirakan hati semua orang,
mahu membantu insan -insan yang kusayang
agar mereka dapat hidup aman
tanpa gangguan,

Tapi,
inilah namanya kehidupan,
kadang diatas,kadang dibawah,
bumi mana yang tidak ditimpa hujan,
laut mana yang tidak bergelora...

Sekarang aku lega,
kerana telah kuluahkan semua,
dan aku tahu
Yang Maha Esa sentiasa ada,
untuk aku memohon padaNYA,

Aku reda kembali....
Syukur....

(p/s:namun holiday plan sepanjang Dec ini,akan tetap ditersuksn,Ops! I did it again!)

Thursday, December 3, 2009

love...

I received this email this morning...and really like it...thus I would like to share it with you guys...


Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am.
Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini:-

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?

Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh. Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?

Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut.

Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi.

Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

Thursday, November 19, 2009

UPSR RESULT

Usaha lagi sayang....Mama still proud of you....
(him,with his self taken photo...facing the mirrror...just like his arwah Pakwan yang suka bereksperiment dengan kamera)
tarikh : 19 Nov 2009
keputusan UPSR 2009 diumumkan...
legaaaaaaaaaaaa....Alhamdulillah.........

harini dah last day manja mama bersekolah rendah...How time flies.....

*Untuk yang bertanya...The son cuma dapat 4A 1B.Syukur Alhamdulillah,sbb dia bukan a type of student yg melekat b*ntotnya pada kerusi....he is kinda an active boy,esp in his shuffle dance world,he even teach his schoolmate to dance that he only learnt from internet and even formed a group...tak terhalang minat dia...cuma nasihat dan doa jer dapat dipanjatkan agar dia tidak tersasar dan terikut2 dengan unsur2 negative.Nauzubillahiminzaalik...

I'm planning to send him to Mini tahfiz class this coming Dec.Morning to 12pm.He refused,but I feel a need....I'm confiused,now!!

Tuesday, November 17, 2009

specially dedicated to edelweiss

Untuk tatapan teman blogger ku edelweiss.Gambar ni cheq snap masa cheq bercuti kat Medan baru-baru ni.lintang pukang keluarkan kamera bila nampak "angkutan" ni tau...tengok walaupun jauh beribu batu (ribu ke???) cheq tatap ingat kat hang...cheerssssssssss

Friday, November 13, 2009

d night of good bye...

Malam rabu hari tu,I join my son's school dinner.Their private function yang di buat kat Holiday Villa Subang.Actually they did'nt invite parents.Just for Year 6 students and their teacher.But when other mom yang juga beranak tunggal macam I ,mintak izin nak datang majlis tu ,susah cikgu nak tolak,memandangkan ibu ni selalu menyumbang untuk sekolah ,selain anaknya yang tersangatlah cemerlang dalam akademik dan aktiviti lain.Alhamdulillah,ibu ini yang sememangnya baik dengan I turut melobi nama I sekali...so dapat lah I pergi..hehehe...

Party per pax = RM60.00

Satisfaction bila tengok private function anak : priceless....:)


My son was a bit annoyed,when he knew that I m gonna to join them, and plead me not to go...I said OK but mama haryz ask me to accompany her...sian dia...then the soft hearted son mengalah....horeyyy dapat pergi..I know,he does'nt want me to see he perform that nite...(He's shuffling(dancing) I tell ya!)

I did'nt know that their theme that nite was black and white.So,I came with purple...no harm lah,because I am not one of them,tapi,masa mula2 masuk hall,I was a bit whoaaaaa...whoaaaaaaa...sebab tak percaya tengok2 budak2 ni dressing maut...betul ke budak darjah 6 ni?Umangaiiiiiiii...macam High School Musical pun ada gak...really hot lah budak2 ni..
tak sempat nak ambik photo dorang masa mula2 tu,sebab tahap keterkejutan masih tinggi,I think some of the girls siap gi saloon buat rambut gulung2 tu...heeeeee...makcik pun tak pernah merasa nak oiii...selain makcik ni sekolah kampung,bila besar sikit dah kena pakai tudung...hehehe...

So,here are some photos that I would like to share...its a lot actually....
This is Jason Gan,he won the fav boy in school..chewaaahh!!(but he seems very cute pun!!)
sblm balik...ni lepas they all semua salin T-Shirt hitam sekolah...masa mula2 sampai.,lagi malatops!!
Noami..she's dress to kill siap bawak clutch..but she's very polite and smart too!!
My son,with his lucky draw hamper.So far,kalau ada lucky draw,dia tak pernah pulang tangan kosong.Yes,Lucky him,ALHAMDULILLAH...(Walau dia tak pernah makan isi2 hamper tu,sbb tak suka junk food)
The girls...one of them is my son SA...Sabar jerlah...baru darjah 6 nak oi....sabar-sabar...
The only girls performance...their dancing was so real like pro....hehe
Oh my!finally I got a chance to see my son perform...rugi papa dia tak tengok..hahaha..sampai roboh pentas depa shuffle...(patut la dia tak bagi I dtg,dia malu I tengok rupanya....)
Well,lepas dia performed I congratulate him by saying 'Well done son!"....selama ni memang I selalu tak bagi dia shuffle sebab belum abis exam....:)
That nite,masing2 ada hati nak singgah this lounge tengok liveband,..mana boleh masuk under age nak oi....Ni yang mak tak kenan ni,kalau tau dek wan awak son,abis lah kena bebel...
Majlis berakhir dalam 11 lebih...they really had fun...nak menuju ke alam dewasa lah katakan...

Kepada semua anak-anak...Untie ucapkan Selamat Maju Jaya.Teruskan bersahabat sampai bila-bila dan Ingatlah perjalanan ini masih terlalu panjang....

sakit kepala...

sejak semalam sakit kepala tak hilang-hilang....dah berapa bijik ponstan kena telan,tapi sisa-sisa sakit masih ada,dah la dari hari Isnin tu satu badan sakit-sakit,ni tambah lak sakit kepala...adoi..penyakit orang tua sudah mai...Esp bila balik dari Holiday.Masa berjalan tak ingat dunia,redah segala tempat tak tau penat.....bila sampai jer umah,segala penyakit datang...uhukhukhuk...

Kat umah semalam Mr.Hubs soh pikir,apa yg I makan..sampai sakit macam ni,bila pikir-pikir balik ye lah I ada makan a few slices of lamb masa dinner anak malam sebelum tu,and last week pun I sakit kepala yang teruk lepas makan lamb kat b'day party my friend's doter,cuma kali ni,ada gap sehari,baru sakit kepala menyerang....so mungkin kah sebab lamb?waaaaaaaaaa!!ilang satu nikmat dunia...dah la I baru jer berjinak-jinak makan lamb 2-3 tahun yang lalu,rugi sungguh lah kalau macam ni...ermmmm...banyak lagi benda nak makan kata Mr.Hubs...

Dan dalam I mengerang sakit semalam,sempat jugak Mr.Hubs berulang-ulang mengusik/menyindir/menyakat/memerli I,ajak I shopping kat JALAN TAR,waaaaaaaa!!!sajalah tu....grrrr!!orang sakit lah wei....sebab dia kata,kalau berjalan I sihat...cis!!

Hari ni,kalau boleh taknak makan ubat...nak tahan jer....mintak-mintak OK lah,sbb ptg ni nak gi Banting ,ziarah sedara meninggal.kematian ke 7 dalam masa 2 minggu....ermmm...Innalillahiwainnailahirajiuunn..AL-fATIHAH...

Tuesday, November 3, 2009

kesian mak...

malam tadi aku ke rumah mak,mak masih ditikar sembahyang berwirid dan mengaji sambil menanti waktu Isyak.Rumah mak sunyi.....ayah ke masjid,kak lang masih dipejabat,aisyah di kampus...tiba-tiba ada sendu yang berlagu dihati ini....rasa sepi yang tak bertepi...


Usai makan malam,mak masih di atas sejadah,sambil mengadu sakit tekak,makan panadol tak baik kata mak....Senyum anakku mendengar keluhan wannya....lantas berkata..Makan panadol mana boleh ilang wan....Pergi klinik mak,kena makan antibiotik....kataku...Mak kata,tengok lah 5hb ni dah nak pergi hospital pulak....

Sejak kebelakangan ni,mak selalu cakap pasal mati...pasal umur mak tak lama...semuanya menggusarkan aku sebenarnya,terutama selepas tipah pembantu rumah yang lama dengan kami tiba-tiba mohon berhenti kerana urusan peribadi.Selama ini Tipah lah teman berbual mak,jika tiada kami,malah lebih rapat lagi....tipah PA mak gurau kami selalu.

Bila kutinggalkan emak seorang diri malam tadi,mak masih bertelekung,ingin bersolat sunat lagi katanya...sambil memesan tutup segala pintu dan gate depan....kucium tangan emak,rasa berat untuk kutinggalkan,namun ku berazam akan terus berbakti pada mak,akan terus tinggal berhampiran mak,biar aku hidup sekadarnya ,moga Allah beri jalan padaku untuk terus berbakti kepada kedua orang tuaku itu...

zahir tak terucap.....biarlah....

Friday, October 30, 2009

crying...

Crying when reading some one's blog just now...
How I hope I can hug her tightly,
How I wish ,she knows that I am with her,
understand her feeling,
although we are a part,

Perhaps,
this week is a crying week
I cry..I cry like a baby,
I think of so many things,

This week marked 6 months Dikwan left me,
This week also 3 months my favourite uncle left me,
This week Mr.Hubs uncle pass away
This week Aziah's sister pass away,
and yesterday,I met my long lost friend
but not in the condition that I want it to be..
she's in ICU unconscious...due to SLE...

Oh..so many reasons to cry,
but I still have so many reosons
to smile...:-)
InsyaALLAH

Thursday, October 15, 2009

Raya,raya...rayaaaa....




Hari ni dah 26 Syawal...malu nak ngaku that minggu ni baru I mula puasa ,hari ni InsyaAllah masuk hari ke-4,settled bab mengganti,so tolak weekend ni I cuma ada 2 hari jer lagi nak puasa 6 ni,hmm...mintak-mintak tiada halangan...benarlah manusia ni kaya dengan alasan.

Bukan taknak puasa,I ni kalau beraya merata alam,time kerja pulak,ada jer kawan2 bawak makanan dan siap pesan,besok tak yah puasa ye,kita makan....?so, I tak salah kan?tak kan?(again alasan lagi!)

Nampaknya tahun ni I akan beraya terlebih seminggu,disebab kan my friend MN,akan buat open house pada 24 Oct bersamaan 5 Zulkaedah....hukhukhuk...hehehe.Apa taknya semua minggu2 dalam Syawal tu,kawan2 busy beraya tempat lain,Takperlah MN kira ok lah tu,janji makan beb dan kawan2 semua dapat hadir.:)

Tahun ni raya lain sesangat,jadual seakan lari,rumah yang biasa dikunjungi tak terkunjung,yang tak pernah/lama tak berkunjung,dikunjung....pendek kata sungguh beda dari yang dulu.Dan rasa, masa macam tak cukup pun ada.Sementelah lagi minggu kedua Syawal my dearest sister bertunang,so yours truely lah yang sibuk ngalahkan orang nak bertunangkan?ahaks!

Nampaknya plan diet pun terbubar dengan sendirinya di musim-musim raya ni.Rasa rugilah pulak tak makan kan?kesian tuan umah sediakan bermacam-macam juadah,kang kata kita tak sudi pulak..(alasan lagik!!)hehehe.

p/s:dalam posa-posa ni,malam pun I bantai pi beraya kat umah teman rapat gak,weekdays pun jadik.Depa datang umah I pun weekday,sebab weekend sibuk,Open house?dah buat dah aritu joint venture dengan majlis bertunang my sis kat umah mak,sonang baitu,khemah dah ada..blh berkumpul ramai2...umah I kan cute,mana muat reramai orang...

Wednesday, October 14, 2009

Bersangka baik sesama insan...


Subject: Nasehat Syeikh Abdulkadir Al Jailani

Sering,kita merasa diri kita lebih baik dari insan lain,kita terlalu cepat menghukum,dari sekilas pandangan saja,kita sering lupa pepatah "Don't judge book by its cover".Mudah benar kita mencipta ruang darjat antara dua insan,fikiran kita terlau sempit dan menghimpit.Sifat negative pada insan lain itu selalu ada,lantaran kerana itulah Mother Teressa pernah berkata "Jika kita terlalu mencari kesilapan orang lain,kita tidak akan nampak kebaikannya dan kasih sayang tidak akan wujud(something like that)



Berikut adalah tips dari Syeikh Abdul Kadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik sesama insan.

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu : "Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) : "Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu): "Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu): "Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.

Sekian,semoga Allah beri kita sifat belas dan berkasih sayang yang tinggi terhadap semua insan.Runtuhkan tembok keegoan,kerana dunia ini sementara cuma.Akhirat jua yang kekal...

p/s : teringat seseorang yg kutemui dirumah seorang teman tempohari,jiran tuan rumah juga kebetulan parents kepada anakku disekolah Integrasinya dulu.MasyaAllah rezeki miliknya sungguh luar biasa dengan kereta dan banglow bernilai jutaan ringgit tapi gayanya sungguh sederhana,anak-anak semua bakal hafiz dan hafizah.Punya beberapa dylisis center yang diberikan percuma untuk golongan tidak berkemampuan dia juga terkenal dengan sifat dermawan,namun sedikit Allah tidak kurangkan kekayaannya,malah ditambah dan ditambah lagi,buat dia terus menabur bakti...The more they give,The more they get back,lantas Pakcik tuan rumah yang kukunjungi berpesan "Remember, we are all the managers,Dia bagi rezeki untuk kita agih-agihkan kejalan yang benar....hidup ini sementara..."dan aku pun mengucap Syukur diatas pertemuan yang penuh bermakna dan membuatkan aku berfikir jauh.....jauh sekali...Subhanallah.....Semoga kita semua dijauhi dari perasaan takut miskin dengan bersedekah...Amin.

Sesungguhnya tangan di atas itu lebih baik dari tangan dibawah,dan kala tangan kanan menghulur,tangan kiri tidak tahu....Wallahua'lambissawab...

Friday, October 9, 2009

Kudos to d management of Masjid Selayang Indah

Assalamualaikum semua,

Sebab selalu sangat merayap sana sini,so selalu jugak saya terpaksa menumpang solat kat mana-mana masjid yang saya lalui.Tapi dalam banyak-banyak masjid.Majid kat Kg.Selayang Indah Bt.Caves ni lah yang paling "menepati piawaian" .Lantai masjidnya saja berkilat tanda selalu disental,Bilik air nya Subhanallah bersih dan wangi,kolah untuk wuduk pun bersih sangat....Sungguh puas hati.Tak pernah saya lihat masjid yang dijaga sesempurna ini walaupun dimasjid2 negeri yang besar-besar tu.

Kehadiran saya juga disambut baik oleh siak masjid,yang menunjukkan saya ruang solat wanita dan juga tandas,memandangkan masjid ni masih dalam proses pengubahsuaian...Saya yakin kebersihan dan keceriaan masjid ini tidak akan wujud tanpa pengurusan yang baik.

Syabas dan Tahniah sekali lagi kepada pengurusan Masjid Selayang Indah.

Monday, September 28, 2009

Dipagi Syawal itu.....

Kukucup nisanmu bagi mengubat rinduku...
Bagaimana dapat ku tahan sendu dihatiku,bila dua insan kesayanganku ini,berpelukkan sayu memanggil dikwan dipagi Syawal itu...mujur dapat kutenangkan mereka,walau robek dihatiku hanya tuhan yang tahu...Aku tahu ini lah ujian terhebat dalam hidupku,justeru aku pasrah.....Hidup ini sementara cuma,Cuma sesekali kesedihan terzahir jua,nyata kami hanya insan biasa....

Saturday, September 19, 2009

Ramadhan Pergi..Syawal tiba...

Terasa baru semalam Ramadhan hadir,esok bakal bertukar (InsyaALLAH).Syukur,kerana Allah permudahkan kujalani Ramadhan kali ini,Semoga amalan Ramadhan ini diterima Allah s.w.t dan dapat diteruskan hingga bila-bila.Moga Allah beri peluang untuk bertemu di Ramadhan akan datang dan bertemu di malam yang lebih baik dari seribu bulan itu.

Alhamdulillah,apa yg kukhuatiri berlaku,tidak terjadi,aku bimbang jika mak bersedih hati,menyambut Ramadhan pertama tanpa anak bongsu kesayangannya.Nyata keimanan yang menebal dijiwanya menghalang semua itu dari terjadi,Sikit mak tak sebut,atau meluah rasa sedih dihadapan kami,yang mak lakukan adalah mengaji dan terus mengaji,cuma sesekali jika lewat menziarahi pusara arwah,mak akan ckp "kesian dikwan,kita tak pergi tengok dia,mesti dia tunggu..." Takper mak,jap lagi kita pergi,lagipun INsyaALLAH doa kita dari rumah pun sampai"kataku.Namun acapkali mak dan ayah pergi dulu tanpa menunggu kami yang terlalu banyak urusan ini.Rindu seorang ibu...aku maklum itu.

Mak cuma demam di minggu pertama Ramadhan,pada mak ku katakan apa yg seorang teman pernah bertanya "mak kau demam tak bulan puasa ni?orang kata,kalau anak meninggal,puasa pertama tu mak selalu demam,sebab roh balik umah,macam mak aku hari tu"namun mak menafikan...mak kata..takdelah mak demam sebab kena hujan sikit masa balik terawikh semalam,kata mak memujuk hati,...Wallahu'alam....

Apa yang pasti Syawal ni,akan kami sambut seperti biasa,usai solat Aidilfitri,pulang ke rumah serta bermaaf-maafan sesama keluarga,sebelum ke pusara dikwan dan datuk nenekku,tahun ni mungkin tak ke studio bergambar seperti biasa,walaupun kelurag bangah beraya dengan kami,kemeriahan seakan pudar buat masa ini.Namun amalan kunjung mengunjung tetap akan diteruskan seperti biasa.Selain ke Selatan,kami mungkin akan ke Ipoh menziarah saudara mara.

Pada kalian semua,Kuucapkan Salam AidilFitri,Maafkan segala keterlanjuran kata yang mungkin mengguris hati sepanjang perkenalan kita di sini, bukan niatku menyinggung kalian,namun kerana kekhilafanku.Panjang Umur,Murah Rezeki,Kita Pasti Bersua Jua Nanti.Berhati-hati di jalanraya dan semoga selamat semuanya..

Wassalam..Love You All...really!!
Our last Syawal ,without bangah family,and the last Syawal with arwah Dikwan...Al-Fatihah...

Thursday, September 17, 2009

Happy b'day ayah....


Birthday kek ayah yang kami ambil dari meja buffet mlm tu,just letak lilin jer,save kan?:)

Semalam hari ulang tahun ayah ke 62,
tapi kami dah celebrate awal pada 13 Sept lalu
sebab hari tu pun B'day bangah and Its Sunday
so semua anak cucu ayah boleh hadir.

Semalam,
aku sms ayah,mengucapkan Selamat Ulangtahun
serta mendoakan kesejahteraannya,
sesuatu yang tidak pernah aku lakukan,
selalunya ucapan itu kami ucapkan ramai2
kala ayah meniup lilin kek haraijadinya,
tidak pernah personal begini,

Tidak lama selepas itu,
aku terima balasan "Trm Ksh"
dari ayah,
aku terkejut!
kerana aku tahu,ayah tidak pernah bersms,
Ye,ayah hanya menggunakan talifon bimbitnya
untuk membuat dan menjawab panggilan.

Rupanya,
sejurus menerima smsku,
sedaya upaya ayah belajar membalas sms
dari mak,
aku terharu.....
tapi aku tahu ayah amat berbesar hati
dengan sms yang dia terima itu,
ayah memang pendiam,
dan jarang menzahirkan perasaannya,
justeru,
tak banyak yang dapat dikongsi terus
dengannya,
tapi yang kami pasti,
ayah cukup rapat dengan kami tika
kami kecil dulu,
ayah sporting,lebih sporting dari mak,
yang penuh tatasusila dan peraturan itu,
apa kemahuan kami ayah turuti,
ayah jua kaya dengan cerita2 lucu,

namun
bila masa beredar,
komunikasi seakan ada jurang
kerana ayah memang seorang pendiam
pun begitu,
kami tahu kasih ayah pada kami sangat dalam,
mintalah bantuan apapun,
sepantas kilat,akan ayah sediakan semuanya,

dalam diam-diam ayah,
rupanya dia bangga dengan kami semua,
pada teman-teman masjidnya sering
diceritakan perihal kami-kami ini,
kesian ayah....

Aku takkan lupa jasa ayah,
pengorbanan ayah,
kesedihan ayah ,
kekecewaan ayah tika
aku melangkah kegerbang perkahwinan
di usia muda,
dan dapat kurasakan kegembiraan ayah
kala
aku tidak tersalah memilih jalan,
malah terus berusaha membahagiakannya,
Moga ayah akan kekal tersenyum selamanya,

Ayah,
mana mungkin along lupa
saat indah membonceng basikal bersama ayah,
saat bed time story paling along ingat,
macam-macam pengalaman waktu kecil ayah,
ayah ceritakan pada along,
sehinggalah along terlelap,
saat ayah dah siap pasangkan stesen radio
kegemaran along pada petang sabtu
setiap kali along pulang dari asrama,
mendengar bait-bait puisi atau kisah kehidupan
kerana ayah tau,along minat semua itu,

mana mungkin along lupa,
ayah beria-ria membelikan along
tau fu fah yang along idamkan
saat along mengandung dulu
sebut jer nak makan apa,
beria ayah carikkan,
walaupun sekecil benda,
takkan along lupa,

paling terharu,bilamana
pin no kad ATM ayah pun,
adalah hari lahir along,
Along tau ayah sayang along
walau ayah tak pernah cakap...
(start to cry right now...)

Ayah,
semoga di hari lahir ayah ini
ayah akan dilindungi Allah selalu
dan kita akan terus menyusuri
ujian Allah ini bersama.


Along sayang ayah
170909


Di majlis ulangtahun ayah & bangah 13 Sep lalu....



Tuesday, September 15, 2009

lepas satu beban,lega....

Ye betul lah tu,lega sebab UPSR dah over...huhuhu...Ya Allah,selagi tak abis,apa dibuat serba tak kena,buat apa semua tak lepas,banyak kelaziman biasa tak dapat dilaksanakan....Pertamanya pasal nak meneman anak tu belajar pun satu,dan antar dia pi tuition sana sini,Keduanya nak ambik hati papanya...:)Yelah kan,anak dia sorang,kenalah tunjukkan komitmen kita sebagai mak ni...Result belakang kira,Whatever Allah willed for him,terima seadanya.Yang penting segala usaha dah digembeling...(gembling gitu!,ahaks!)

Ni adalah keadaan sebelum peperiksaan tu...hover tak hover lah kan?

Meja makanku,dah jadi tempat parking semua buku2 UPSR dan barang2 yang sewaktu dengannya.Meja study kat belakang tu dah tak muat dan tak happening...(lagipun bukan we all makan kat umah pun,syyyyyyy)
Best Wishes UPSR card received,from his atok D.

Cermin kat umah pun dah jadi macam ni,dah di tampal segala benda dek papanya..cemana gayanya kalau dia nak ambik SPM nanti ye?sabar jerlah...
Ni keadaan hall sekolah son,masa diorang gi exam hall,sayu lah pulak!To answer you question,Yes,We were waiting in the school surau while his having his exam,but only for the 2nd day,the other days,just ON an OFF.As a moral support katanya...hahaha...
Ni pulak keadaan the minute we step down our home on the last day UPSR.Cabut dan tanggal apa yang patut,and clear kan table yang dah TAK rupa dining table tu,raya dah dekat...hehehehe
Yes,cabut pa,cabut,sendiri tampal sendiri cabut...huhuhu.....(kita kan isteri mithali kan kakja kan?kan?kan?)

Phew,sangat lega...tapi agenda lain pulak yang berderet2 menanti dibuat,selagi tak raya lah pulakkan?Wish me all the best!!

And before I ter forget,I wanna to wish TQ to all your best wishes masa the son nak exam haritu.He really appriciate it.

LOVE YOU ALL

Wednesday, August 26, 2009

Happy B'day Cah!



Happy 21st B'day Cah,
kejap je acah dah dapat key of freedom kan?
along rasa,baru jer aicah menangis tak nak gi sekolah
masa aicah darjah satu dulukan?
macam-macam mak buat soh aicah gi sekolah,
dan
macam-macam alasan jugak aicah buat pasal
taknak gi sekolah kan?
takut cikgu rambut besar lah...hehehehe
tapi
dalam tak suka-tak suka pergi sekolah tu,
aicah periksa nombor 1 jugak,
heran kan?
tapi tabiat tu tak lama,
bila aicah dah ada ramai kawan,
aichah dah OK,malah disayangi guru2,
sebab aicah kan peramah dan comel?
sampai sekarang pun aicah disenangi
dengan sifat mesra dan penyayang aicahkan?
keep it up....

Tahun lepas,
masa kita semua celebrate b'day aicah
kat S.Pyramid
semua orang ada...dikwan je takde,
bas dia lewat tiba dari Kuantan...
tapi tahun ni dan tahun-tahun seterusnya
dia tak akan ada lagi....
sebab aicah dah tak ada adik lagi
aicah dah jadi anak bongsu
sebab tulah arwah pun tak pernah panggil aicah,
kakak,
tapi dia panggil, aicah,
lebih manja,rapat dan dekat dijiwa....
(rupanya memang kejap je,aicah jadi kakak dia)

along tau kalian rapat sangat,
sehingga nafasnya yang terakhir,
Namun,hari ini,
walaupun dia telah tiada,
Aicah kena sambung semangatnya,
sebab masa depan aicah masih terlalu panjang,

Semoga diusia ini,
Aichah kian matang,
Fikirkan masa depan yang jauh terbentang,
moga terus gemilang,
menghadapi hari-hari mendatang....


Kukuhkan iman didada,
Pasti kau akan berjaya
menempuh semuanya,
kerana
Rahmat Allah itu
adalah lebih baik
dari dunia dan segala isi alamnya.


Sayang Selalu dihari lahirmu ke 21
Along
280809



Friday, August 21, 2009

Salam Ramadhan....


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu siangnya engkau sibuk berzikir

tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu mendayu..merayu...kepada-NYA Tuhan yang satu

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu

sholat yang dikerjakan...sungguh khusyuk lagi tawadhu'tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]



andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu

setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja

di setiap kesempatan juga masa yang terluang alunan Al-Quran bakal kau dendang...

bakal kau syairkan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu malammu engkau sibukkan dengan bertarawih...berqiamullail...bertahajjud...mengadu...merintih...meminta belas kasih "sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU,

tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang,

mari kita meriahkan Ramadhan

kita buru...kita cari...suatu malam idaman yang lebih baik dari seribu bulan,

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir mempersiap diri...rohani dan jasmani

menanti-nanti jemputan Izraildi kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-RahmanDuhai Ilahi.... andai ini Ramadhan terakhir buat kami,

jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri... menerangi kegelapan hati

kami menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi

semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti

Namun ....tak akan ada manusia yang bakal mengetahui

apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya

yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah berusaha...bersedia...meminta belas-NYA

andai benar ini Ramadhan terakhir buat kita MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH DILAKUKAN



Sempena akan tibanya bulan Ramadhan saya terlebih dahulu memohon maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja mahupun yang di sengaja, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk , diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaAllah. Saya juga memohon dihalalkan semuanyaSaya juga telah memaafkan saudara saudari dan telah menghalalkan segalanya...

~ just me~


Tq for this email Rita...(I know u're reading this....:) )

Ramadhan datang lagi....

Ahlan Wa Sahlan Marhaban Ya Ramadhan...Alhamdulillah dapat kita kembali semula ke Ramadhan tahun ini.InsyaAllah.Moga Ramadhan tahun ini menjadi detik permulaan untuk kita menjadi lebih baik dari Ramadhan sebelumnya,Amin....

Erm...untuk solat Terawikh mungkin malam ni jer buat di masjid,hari-hari berikutnya mungkin buat kat umah jer,sampailah The Son usai UPSRnya 10 Sept nanti,lepas tu baru sambung gi masjid.Kalau boleh nak sembahyang kat masjid yang berbeza setiap malam....moga tercapailah niat ni...Amin..:)

Hari ni,dah berakhir Syaaban,dan hari ini 12 tahun yg lalu ,buat pertama kalinya(moga bukan yg terakhir!) aku bergelar ibu.Ye betol!!sebulan aku tak posa time tu!huhuhu...So, Selamat Ulang tahun ke 12 sayang!Moga Shahe*z jadi insan cemerlang dunia akhirat ye?

As exam arround the corner and HINI pun might be at every corner,so kita mungkin tak kemana-mana tahun ni OK?May be just having a supper (sahur sekali lah kot) kat ANW lepas terawikh nanti ya?

But pagi tadi dia dah pow I kat Petrol station,pasal nak beli buku BOLA,so I told him that this is your present for today's b'day...hehehe.Tak rugi jugak rupanya selalu belikan dia buku,walau entah buku apa-apa,asalkan dia nak baca.Sebab minggu lepas dia bawak balik hadiah dan sijil ni....hehehehe...YOLAH tu!ahai!bila masa awak baca buku son?tak nampak pun?(wink-wink!)

Friday, August 7, 2009

Singgah sebentar...

Assalamualaikum...

Cuba untuk menitipkan sesuatu di sini, tapi entah kenapa berat sungguh tangan ni nak mengetuk papan kekunci ni,terasa serba tak kena.Namun,disebab kan tahu akan kehadiran teman-teman disini,rasanya tak elok kalau biarkan mereka pulang hampa.....tanpa sebarang berita

Well,terlalu banyak yang berlaku dalam waktu berdiam diri ini, ada yang menguji kesabaran dan keimanan,ada yang merungsingkan,memilukan,dan akhir sekali tentulah yang melegakan....Ya,pelbagai warna,merah,jingga,biru dan semua.Inilah rencam dunia,Tapi semua itu akan dapat diatasi oleh hati yang tenang dan berserah sepenuhnya pada sang Pencipta,kerana "sesungguhnya tidak Dia turunkan sesuatu itu dengan sia-sia".Usah difikirkan sangat hal-hal dunia yang sementara ini.


Semalam dah nisfu Syaaban,kejap jer kan?lagi 2 minggu Puasalah kita,Alhamdulilah dapat jugak puasa dan berbuka dengan seteguk air dan sebiji peach di surau sekolah anak semalam,malu dan tak lalu nak makan apa2,sebab semua jemaah dah sedia nak solat...juga memandangkan jadual malam tadi cukup padat,bimbang tak terkejar,sebab usai Solat Maghrib,ada solat hajat UPSR,bacaan Yasin,solat Isya' diikuti dengan majlis khatam Al-quran , terharu tengok budak-budak tu mengaji,My son?tahun ni dia tak terlibat mengaji cuma ambik sijil tamat PAFA. Tapi yang a bit annoyed tu,usai solat Isyak dia boleh pi merayap kat dewan sek cina sebelah,tengok dorang practice Taichi...sabar jerlah....Time nak bagi sijil dan makan,elok jer dia sampai kat surau balik....Adoi lah anak...ikut pangai sapalah tu ya?????(wink-wink)

Paling tragis bila one of mom kat situ told me that 'Shahe*z tu playfull jugak ya"....Memaaaaaaannnnggggggg,kataku,Abis dah memang betul...huhuhu,He's really a BOY,if you know what I mean...But again,kami ni tidaklah marah sangat kat dia....Because, for me,setiap orang tu perwatakkan dia berbeza-beza,dan adatlah tu budak nak membesar,cuma jangan lah OVER sangat,dan buat benda yang menyalahi syariat,yg lain will be fine,kata papa dia...

Kelmarin pula genap 100 hari adikwan kembali keRahmatullah....Rasa baru semalam dia berbual dan bergurau dengan kami,Sekelip mata dia pergi.Namun kami redha dengan ketentuanNYA,Walau terkadang airmata kami gugur jua tanpa dapat kami seka....Bercerita bukan beerti kami tidak redha,tapi sekadar berkongsi pengalaman,kerana kami tahu,sebaik-baik pengaduan adalah pada yang Esa.

Malam Nisfu Syaaban yang sepatutnya dihabiskan dengan bacaan Yasin 3 kali setelah solat Maghrib,tidak sempurna kulakukan,memandangkan masa itulah anak nak memulakan kelas BMnya,justeru kami 3 beranak cuma menumpang solat di kuaters guru tempat anak belajar,usai solat anak terus ke rumah guru,dan aku hanya menamatkan sekali bacaan Yasin saja,kerana sementara anak belajar,aku harus ke hypermarket berhampiran,bagi membeli barang keperluan untuk kenduri di rumah mak hari Sabtu ni,(esok).Usai membeli belah ,kembali ke tempat tuition,,Syukur,masih punya waktu,sementara menunggu anak turun,Alhamdulillah sempat menghabiskan 2 kali Yasin,walau dah masuk waktu Isya' dan dalam keadaan tak sempurna,maklum membaca dibawah kesamaran lampu jalan...tapi tak mengapalah...better late than never kan?

Besok pula,selain ada kenduri kat rumah mak,my FIL pula mengharap sangat (read:WAJIB) agar kami dapat menyertainya dalam satu majlis,manakala anak pula insist(read;DESAK) to go to Bukit Jalil untuk memberi sokongan kepada teman baiknya yang bakal bertanding mewakili Selangor dalam spelling bee competition dari pagi sampai lah almost Maghrib.Semuanya terasa penting dan tak mahu nak menghampakan sesiapa.Dapat pula kami ni pulak umpama tulang belakang pada mereka semua.Ermmm....moga Allah beri jalan terbaik untuk aku melakukan semua ini besok.

Ini je dapat kongsi buat semua buat masa ini.Panjang umur,kita jumpa lagi...Pohon maaf zahir batin....Cheeeeerrrsssssssss..Wassalam.

Tuesday, July 21, 2009

Gomen nasai!!


Salam buat semua,pohon maaf atas kebisuan yang panjang....
terlalu banyak untuk dikongsikan...
namun,belum punya masa terluang,
moga kita bakal bertemu lagi
dalam masa yang singkat ini
Ilalliqak...
Wasslam...
Alfatihah buat blogger "Ancient Mariner "yang telah kembali ke rahmatullah baru-baru ini.Semoga rohnya ditempatkan bersama orang-orang mukmin...Amin....

Monday, June 29, 2009

Cara Rasullullah Mengelak dan Menyembuh penyakit..

Assalammualaikum w.b.t Petikan dari buku Cara Rasulullah S. A. W. mengelak dan menyembuhkan penyakit PENYEBAB ROSAKNYA BADAN



Perkara yang menyebabkan rosaknya badan Iaitu perasaan runsing, gelisah, lapar dan tidak tidur malam (bukan tujuan qiyamullail)


MENERANGKAN PENGLIHATAN Perkara yang boleh menerangkan pandangan dan menyejukkan hati iaitu melihat pada warna hijau, melihat air yang mengalir, melihat orang/barang yang disayangi dan melihat buah (dedaun). Perkara yang boleh menggelapkan pandangan iaitu berjalan tanpa alas (berkaki ayam), menyambut waktu pagi dengan wajah murka (masam), banyak menangis dan banyak membaca tulisan yang kecil-kecil.


PENYEBAB WAJAH BERSINAR Perkara yang boleh menyebabkan wajah kelihatan kering (hilang cahaya) iaitu berdusta, tidak mempunyai perasaan malu, banyak bertanya tanpa ilmu dan banyak berbuat dosa. Perkara yang boleh menyebabkan wajah bersinar iaitu menjaga maruah, jujur, dermawan dan takwa.


PERASAAN BENCI Perkara yang menyebabkan perasaan benci iaitu sombong, dengki, berdusta dan suka mengadu domba.



PERKARA YANG MENDATANGKAN DAN MENYEKAT REZEKI Perkara yang boleh menyebabkan datangnya rezeki iaitu Qiyamullail (beribadah di waktu malam selepas tidur), banyak membaca istighfar di waktu sahur (masa sebelum masuk waktu subuh), bersedekah dan berzikir di waktu pagi dan petang. Perkara yang menyebabkan rezeki tersekat iaitu tidur di waktu pagi, sedikit mengerjakan sembahyang, malas dan khianat.



KEFAHAMAN DAN INGATAN Perkara yang boleh menyebabkan rosaknya ingatan dan kefahaman iaitu sentiasa makan buah yang masam, tidur pada tengkuk (belakang kepala), hati sedih dan fikiran runsing. Perkara yang menyebabkan bertambahnya daya ingatan dan kefahaman iaitu kegembiraan hati, sedikit makan dan sedikit minum, mengawal makanan dengan sesuatu yang manis dan berlemak serta mengurangkan kelebihan yang memberatkan badan.


Maksud firman Allah: Dan sesungguhnya kami jadikan untuk isi neraka jahanam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunaknnya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai. (Al A'raaf: 179)


Kejayaan setiap manusia adalah dalam agama (islam). Sejauh mana ia taat kepada Allah, Ikut sunnah nabi SAW. ...Ali bin Abi Thalib r.a berkata:...' ketahuilah bahawa sesungguhnya sabar itu laksana kepala bagi jasad..jika kepala diputuskan tiada gunanya jasad ini'..tambahnya dgn nada tegas...'sesungguhn ya tiada iman bg seseorang yg tidak memiliki kesabaran... ..'(Sayalah tu...semoga Allah beri peluang pada saya untuk merubah sikap....,saya akui,saya kurang sabar..)


Yang ini pulak...Cara Masyarakat Jepun mengelak penyakit (H1N1).Sejak penularan virus ini.HQ saya di Tokyo telah bagi list barang2 kesihatan yang wajib kami beli,jika barangan tersebut tiada dipasaran Malaysia,mereka akan mengirimnya dari sana.weh...ingat KL ni koman sangat kah?....sebab mereka terkejut semua senarai barangan yang diarah beli,dapat kami cari didalam satu farmasi saja.Elok gak,masa ni lah nak pakai brg2 penjagaan kesihatan yang mahal2 ni,the N95 mask itself dah cost us about RM6 per piece...hehehe...kalau sakit jugak?Itulah ketentuanNYA....

Wednesday, June 24, 2009

10 Nasihat memahami Al-Quran...

>> 10 Nasihat Untuk Memahami Maksud Al Quran>>>>>>


Ketika malam bertukar menjadi pagi, kucoretkan tulisan ini sebagai > nasihat bagi yang sudi, untuk dipraktikkan bukan sekadar teori, agar Al> Quran dibaca lalu difahami. Berikut adalah beberapa panduan untuk > sesiapa sahaja yang ingin memahami Al Quran, terutama mereka yang tidak> memahami sebahagian besar ayat Al Quran hanya kerana ayat-ayat itu > adalah di dalam Bahasa Arab.>> Perkara sebegini bukan halangan untuk anda memahami Al Quran. Malah > ramai yang menguasai Bahasa Arab tetapi masih lagi tidak cuba memahami Al> Quran. Semoga Allah SWT memberikan hidayah untuk saya dan anda > semua.>>



1- Membeli sebuah Al Quran berserta terjemahan. Mungkin terdapat > perbezaan pendapat di kalangan kita tentang terjemahan Al Quran yang > paling> baik. Saya secara peribadinya mencadangkan agar pembaca membeli > terjemahan Al Quran yang dicetak oleh Kerajaan Arab Saudi di dalam Bahasa> Indonesia dan juga Tafsir Pimpinan al Rahman terjemahan Dr. > Abdullah Basmeih yang dicetak oleh Jabatan Perdana Menteri Malaysia.>>



2- Peruntukkan waktu secara tetap sama ada harian atau mingguan > untuk membaca beberapa ayat Al Quran berserta terjemahan. Tidak perlu > terlalu> bersemangat kerana selalunya semangat yang berlebihan tidak akan > bertahan lama. Jika anda sekadar ingin membaca ayat Al Quran tanpa> terjemahan, sememangnya digalakkan setiap hari dalam keadaan yang > sederhana. Namun untuk membacanya berserta terjemahan, perlulah diberikan> peruntukan waktu untuk ‘menghadamkan’ terjemahan dan maksud > ayat-ayat yang telah dibaca. Mungkin pembaca boleh memperuntukkan masa > untuk> ayat-ayat daripada juzuk 30 kerana ia ayat-ayat yang sering kita > baca dan hafal. Sebagai contoh, mulakan dengan surah al Ikhlas yang> mengandungi 4 ayat dan diberi tempoh selama 3 hari untuk membaca, > merenung dan memahami maksudnya sebelum berpindah kepada surah al Naas> pula. Begitulah seterusnya.>> Tidak semestinya anda mengikut susunan misalnya bermula daripada al > Fatihah kemudian al Baqarah, Ali Imran dan seterusnya, atau bermula> daripada al Naas kemudian al Falaq, al Ikhlas dan seterusnya. > Matlamat kita ialah cuba memahami ayat-ayat Al Quran secara keseluruhan.> Mungkin minggu ini kita ingin memahami maksud beberapa ayat > daripada surah Yaasin dan minggu depan pula kita ingin mengetahui maksud > beberapa> ayat daripada surah al Kahfi pula. Apa yang penting, setiap minggu > kita akan peruntukkan sedikit masa untuk memahami beberapa ayat dan sikap> ini berterusan dengan penuh istiqamah.>>





3- Tandakan ayat-ayat yang kurang jelas maksudnya. Sememangnya kita > tidak akan dapat memahami dengan jelas setiap ayat yang dibaca. Mungkin> ini disebabkan oleh keadaan atau tumpuan kita semasa membacanya. > Mungkin juga disebabkan ayat terjemahan itu tidak jelas dan mungkin juga> disebabkan kita baru membacanya sekali tanpa benar-benar faham. > Walau apa pun sebabnya, jangan biarkan ayat itu berlalu tanpa memastikan > kita> benar-benar faham maksudnya. Tandakan ayat tersebut dan peruntukkan > beberapa hari atau lebih untuk mengkaji maksudnya dengan lebih jelas.>>





4- Wujudkan panel rujukan sendiri dengan menyimpan nombor telefon > beberapa orang ustaz yang dirasakan mampu menghuraikan maksud ayat-ayat> yang kurang jelas maksudnya tadi. Rujuk kepada mereka untuk > mendapatkan jawapan yang lebih cepat dan mudah. Lebih cepat ialah dengan > menulis> sms dan dihantar ke telefon bimbit seseorang ustaz, misalnya anda > tulis 'Assalaamualaikum ustaz, apa maksud ayat 23 surah Luqman? Terima> kasih'. Mungkin sesetengah ustaz tidak terus membalasnya kerana > ingin mengkaji terlebih dahulu. Lihat, anda telah melakukan amal soleh > dengan> menyebabkan seorang agamawan membuka kembali buku dan kitabnya yang > telah lama berhabuk di atas rak buku, hanya kerana satu sms yang ingin> tahu tentang tafsir satu ayat daripada Al Quran.>>





5- Boleh juga mencari maksud ayat tersebut daripada terjemahan > edisi yang lain atau membeli buku tafsir Al Quran yang telah > diterjemahkan.> Kini terdapat banyak buku tafsir yang diterjemahkan dan yang paling > baik setakat pengetahuan saya ialah terjemahan Tafsir Ibn Kathir. Buku> terjemahan Al Quran juga terdapat dalam banyak versi sama ada di > dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris atau Bahasa Indonesia dan lain-lain> lagi. Langkah ini mungkin memerlukan kepada perbelanjaan yang lebih > untuk memiliki sebanyak mungkin terjemahan Al Quran, tetapi ia tetap> berbaloi kerana tujuan kita amat mulia iaitu memahami Al Quran.>>





6- Pengulangan bacaan tafsiran atau terjemahan ayat yang sama dapat > memberikan gambaran yang lebih jelas tentang ayat. Mungkin kali pertama> anda membaca terjemahannya dan tafsirannya semasa pemikiran anda > tidak berfokus dan tidak tenang disebabkan pelbagai masalah. Kali kedua > pula> anda membacanya dalam keadaan tenang dan tiada masalah. Pasti > bacaan kedua akan lebih membantu anda memahami ayat tersebut, wallahu a’lam.>>





7- Sebolehnya cari kaset-kaset atau CD yang mengandungi huraian Al > Quran daripada ustaz-ustaz atau mana-mana pendakwah. Mungkin anda sibuk> dan tak sempat nak mendengar kuliah tafsir, maka bukalah radio atau > belilah cd untuk anda belajar daripada dalam kereta atau gunakan alat> seperti cd walkman atau mp4 untuk mempelajari tafsir Al Quran. > Takkanlah waktu di dalam kereta hanya dengan mendengar lagu atau berita di> radio sahaja?>>





8- Lebih baik lagi jika mempunyai tempat kuliah tafsir yang > dihadiri secara tetap. Ini penting untuk menjadikan kita sentiasa > istiqamah dalam> mempelajari tafsir. Ustaz yang mengajar juga boleh kita jadikan > sebagai rujukan tetap kerana kita akan sentiasa bertemu dengan beliau > setiap> kali tiba waktu kuliah.>>





9- Layari laman web Islamik yang menawarkan perkhidmatan untuk > memahami ayat-ayat Al Quran atau boleh muat turun beberapa program yang> mengandungi tafsir atau terjemahan Al Quran. Internet perlu > digunakan sebaik mungkin terutama bagi mereka yang boleh ‘online’ semasa> berkerja. Program tafsir juga boleh dimuat turun ke dalam laptop > atau ke dalam alat seperti telefon bimbit atau telefon PDA yang canggih > lagi> memudahkan.>>





10- Cuba pelajari Bahasa Arab untuk lebih mendekatkan diri kita > dengan maksud ayat yang dibaca. Hendak seribu daya. Saya secara peribadi> telah bertemu dengan orang-orang yang tahu berbahasa Arab dengan > mempelajarinya secara sendiri dan mereka bukanlah produk sekolah agama > atau> universiti di negara Arab.


>> Akhir kata, berdoalah kepada Allah SWT agar kita tergolong dalam > kalangan orang-orang yang ingin mendalami ilmu Allah SWT terutamanya ingin> mendalami Al Quran. Ingatlah, tiada keinginan untuk menambahkan > ilmu agama adalah satu penyakit merbahaya. Kesannya pesakit ini akan terus> hidup dalam keadaan jahil dan tidak bertambah ilmunya.



Ingat pesan > Rasulullah SAW :>> Sebaik-baik kamu ialah orang yang mempelajari Al Quran dan > mengajarnya...(Riwayat al Bukhari, no.5027).>>>>>>>

*sumber email yg saya terima tadi*



Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak > setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita> sedih yang ingin diluahkan.Di sebalik kesenangannya mungkin > tersimpan seribu kekalutan.Kita tidak tahu.Tetapi jika kita cuba jadi > sahabat> > sepertinya,mungkin kita akan tahu.







My Tafsir Quran in my office,Its about 15 years old.helps me a lot ,and my best friend during my pregnant time .
Tafsir Quran Bahasa Indonesia.One of my barang hantaran masa kawin dulu....Dah nampak uzur sangat kan?Kulit pun dah tercabut dan hilang,masa proses handling sebab berpindah randah dulu....agaknyalah!Memang I dalam misi nak carik good tafsir Quran pun sekarang ni,tiba-tiba email ni pulak tiba,Its kinda pucuk dicita ulam mendatang...Alhamdulillah...will search for the reccomended tafsir as above. Nak sangat mendalami kalamullah ni,mintak-mintak kali ni Istiqamah lah,tak macam dulu-dulu...mula2 jer semangat...

Friday, June 19, 2009

T-shirt idamannya...

Yang warna oren tu kononnya 'GLOW IN THE DARK"
Anda semua pernah tau logo T-shirt ni?kalau anda semua tahu,saya tabik spring,toink-toink..sebab saya sendiri pun tak tahu..:)Dah lama anak merengek nak beli,saya tak bagi,sebab bagi saya satu pembaziran....dah la takde brand,ahaks!gambar ntah hapa-hapa pula,tapi dia dok lah meng"usha" kan baju tu kat e-bay pulak kot2 ada jual murah,tetap tak ada..,
Sudahnya minggu lepas,papanya(well macam biasa!) yang belikan.Its kinda shuffle group (ala-tarian menggesek lantai budak zaman sekarang)T-shirt.RM90 untuk benda yang saya tak minat,memang rasa satu pembaziran yang besar. Nak beli pulak bukan ada di semua kedai,cuma ada dijual di pejabat/kedai kumpulan ini di Sbg Jaya,masa membeli pula diminta nama dan no talifon,hebat!!!

But the good thing is,Dia sangat sayang dengan baju ni,lepas pakai mesti gantung elok-elok,dan sesiapa pun tidak dibenarkan mencuci baju ini,selain dia......sebab dia takut kami semua ni,tak pandai care kan baju tu,nanti boleh menyebabkan Glow In the dark tu terpadam,heheh..elok gak!

Nampaknya lepas ni,tak merasa lah saya beli baju untuk anak bujang saya ini lagi,(read:mama beli time sales atau ikut taste dan brand yang mama suka!)memandangkan dia sudah punya taste tersendiri.Dan taste saya mungkin dikira old fashion olehnya....sabarjerlah!

Happy b'day Pa.....


Specially dedicated to my soul mate...love you ever and ever...nothing beat my love for you...
Happy Birthday Darling!Thanks for being the best for me......

Me and U,during our holiday last year....

Me and U plus our cheeky boy,our bundle of joy the apple of our heart....May this happiness remain till the end,and Allah bless.

buat suamiku,insan paling penyayang pernah kutemui(bertepatan dengan maksud namamu).This is for you....


Terima Kasih Tuhan,
kerana menemukan aku
dengan lelaki ini,
insan yang bukan saja
menyayangiku
tapi seluruh keluargaku
membuat aku termenung kaku,
mensyukuri nasibku,
kerana pengorbanannya,
yang mengutamakan insan lain
dari dirinya,
yang menyayangi kami
lebih dari dirinya
yang sanggup lakukan
apa saja,asal kami gembira,
tak terbalas jasanya,
tapi padanya,enteng saja,

hidupnya hanya untuk keluarga
tiada istilah teman-teman santai
dalam kamus hidupnya,
justeru dia mengharap yang sama,
sungguh,sukar mencari lelaki
sepertinya saat ini,
memang,dia bukan lelaki sempurna,
namun,aku jua banyak kurangnya,
lantaran itu,dia pelengkap hidupku,

ku terima dia seadanya
bagi mencakupi ruang-ruang kosong itu
dan aku berdoa agar diusia ini
perjalanan hidupnya sentiasa
dibawah rahmat ilahi selalu
lancar semuanya,
jua ditingkatkan keimanan
sebagai bekalan tika di sana,
diberi kesihatan yang baik
agar dapat terus berbakti
dan dapat hidup harmoni
hingga keakhirnya...

Amin...

Happy Birthday and Many Happy Return!


Love,
I-19th June 2009

Wednesday, June 17, 2009

hilang yang tu,dapat yang ni...

Jumaat lepas I menjerit sampai nak terkeluar anak tekak masa The son hilangkan HP dia yang berusia less than 24 hours tu....(sampai arini,sakit tekak tak ilang,tapi bukan la pasal menjerit,ahaks!...).Tapi semalam,Allah gantikan dengan yang lain pula...eh,cop!





Tarraaaa......walaupun bukan "Pakcik Menang Moto" tapi yang ni pun OK lah kan?sapa nak bagi ye tak?I won this from HLB...Yes from CC company,ahaks!

As this Friday is Mr.Hubs B'day,so his present,consider settled!lega....jimat duit cheq.

Hadiah diatas telah pun diserahkan pada B'day boy semalam...sebab tak sabar nak tunggu Jumaat ni,lambat sangatlah!hehehe..

moral of the story:Jangan lah marah kalau kehilangan sesuatu,sebab Allah nak gantikan dengan yang lebih baik lagi selepas itu...renung-renungkan....Subhanallah....

Happy 19th Birthday Umar Syazwan...



Selamat Ulang tahun ke 19 Wan,
Walau wan dah takde didunia ni,
tanggal 17 Jun tu akan kami kenang
sampai bila-bila...
tiada lagi ucapan Selamat Panjang Umur wan.
tiada lagi kek ulang tahun wan,
tiada lagi tiupan lilin berserta nyanyian
dan tepukan serta gurauan...
tiada lagi hadiah impian wan,
tiada lagi pelukan serta ciuman
dari kami insan kesayangan wan...
yang tinggal hanya kenangan,
buat lakaran sepanjang zaman,
mana mungkin kami lupa tarikh itu wan,

..................................................................
namun,
hadiah untuk wan tetap
tidak kami lupa,persis saban tahun juga,
tapi yang ini lebih istimewa,
bacaan yasin serta tahlil untuk wan disana
hadiah paling berharga buat wan saat ini
kami kira,jua bila-bila....


Tenang disana adikku
nantikan kami dipintu syurga...
itu doaku............


Along
170609

2 Umar cutting their sharing cake,Umar Syazwan was 16 then,while Umar Syurafa our cousin was 5...Sekarang ni hanya tinggal sorang Umar jer....

Friday, June 12, 2009

bila lah nak dpt baby lagi ye?

Hari tu,gi tengok baby Izyan ni,cucu jiran depan umah mak,cucu orang pun jadilah,asalkan baby...ermm..bestnya bau baby...
Kalau boleh nak pinjam jer baby ni bawak balik umah,tapi takkanlah kan?baby ni pun anak sulung gak,mesti mak dia tengah sayang sangat...

Baby I yang sorang ni dah tua...dah nak masuk 12 tahun.........tapi masih takde rezeki nak dapat baby lagi,mintak2 sebelum tempoh "matang",dapatlah at least sorang lagi ye?kalau tak,tumpang baby orang jer lar nampaknya....:(
Bukan apa,nak sangat bagi adik kat budak ni,sebab geram...apa kehendak dia semua papa dia tunaikan,less than 24 hours pulak tu,dan sebab senang sangat dapat barang2 tu,dia macam tak appriciate,selalu hilangkan barang2 tu...terbaru ,baru kejap ni dia hilangkan his new hp (yg berusia less than 24 hours !)kat KLCC masa gi Petrosains dengan makcik dan cousins dia tadi.Waaaaaaaaaaaaaaaa!!!!Insiden ilang HP kali ketiga..........sakit hati dan geram,hingga tak pasal2 I shouted my heart out kat dia tru my sister phone tadi....sakit tekak aku!
phewww...now dah OK,tapi rasa nyesal lak marah dia tadi....anak..oh anak....

Thursday, June 11, 2009

cerita teman lama


Sehari dua ni,aku dapat bertemu kembali dengan teman-teman sekolah dulu,di dunia maya ini.Kelakar lah pulak,bila tengok ramai teman-teman dah berubah sahsiah diri,yang lelaki ,harus kalau jumpa pun tak berapa kenal.Yang perempuan,InsyaAllah No problem Punyo!

Alhamdulillah,kerana punya visual memory yang reliable setakat ini,aku masih mengingati semua teman-teman itu,malah menjadi bahan rujuk teman-teman lain yang dah lupa,akulah yang akan "describe"kan,that this guy budak kelas mana,idaman malaya ke tak masa sekolah dulu,pandai ke tak?kaki melaram ke tak?and macam-macam lagilah...hehehe...

Nyata,sahsiah diri semasa disekolah tak 100 % membawa mereka semua sama seperti hari ini,tapi menurut pandanganku 70% menepati cara pembawakan mereka tika disekolah dulu.Teritama dari segi karier mereka.Hehehe..

Budak lelaki paling comel disekolah kami,masih lagi membujang saat ini,bekerja pula nun jauh dinegara orang,Budak paling comot(dulu ok?)yang selalu menjadi usikan teman-teman bukan saja turn up jadi sweet guy,tapi dah berkahwin dengan Spanish lady lagi!hehehe.AS yang jadi igauan ramai pelajar perempuan dulu kerana ke"cute"an dan kepintarannya,end up jadi biasa-biasa saja,tidak pula memilih bidang profesional sebagai kerjaya.Yelah kan rezeki masing-masing....Tapi,aku suka sekali melihat mereka berjaya dengan cara mereka.

Begitulah kita,kejayaan hari ini,bukan beerti kita berjaya esok hari...Paling utama Kehidupan diSANA yang kekal abadi....

Wednesday, June 10, 2009

Kasih dari Allah


Apalagi yang kita inginkan?

Ku merindu....

Kukira,makin lama,
makin dapat kuubat kesedihan ini,
namun kemana saja aku pergi,
bayanganyalah yang mengekori,
lantas menitis lagi air jernih ini,
namun tidak kulupa.
setiap kali wajahnya hadir,
setiap kali itulah
aku mendoakannya,
bersedekah ayat suci untuknya.

Wan,
Memang along merelakan pemergian wan,
namun kenangan dan apa yang wan tinggalkan,
seringkali buat hati ini tersentuh hiba,
apatah lagi membaca catatan pilu nukilan
teman-teman kesayangan wan,
along tau wan sangat disayangi,
apatah lagi,kami ini,
insan yang bersama wan sejak wan
lahir kedunia ini,

Wan,
hujung minggu lepas,
kami adakan majlis bacaan yasin dirumah,
sangka kami,pasti kurang tetamu yang datang,
memandangkan cuti umum pada hari itu,
dan kenduri pula hampir disetiap lorong rumah kita,

namun rezeki selalu berpihak pada wan,
tetamu jauh dan dekat memenuhi ruang khemah
dan rumah kita wan...
bermula dari solat mahgrib yang diimamkan oleh
Ust.Mari kawan sekolah Wan dulu,
hinggalah bacaan Yasin dan diakhiri oleh solat Isyak
kemudian disambung tahlil arwah oleh jemaah masjid
teman-teman ayah...
Syukur Wan...............

Wan tau,
teman-teman wan di Yayasan Sgor dulu pun hadir wan,
baru kini,along berpeluang bertemu mereka,
walau dah lama wan tak berhubung dengan mereka
dan mereka juga dah sambung belajar didaerah yang berbeza
namun untuk wan,mereka sudi datang,
pada mereka,along dah berpesan,
agar jangan diputuskan hubungan ini,

Malam itu juga,setelah majlis berakhir,
kami ambik kesempatan berkenalan dengan
semua teman-teman wan yang hadir,
ramai sekali wan....
nyata,wan disayangi,
dan kami semua,mampu tersenyum tika itu,
tak lupa,along abadikan potret mereka,
buat kenang-kenangan,biar mereka kekal
diingatan.....

Wan,
malam bacaan Yasin tu,yana asik menangis,
along tahu dia sedih sangat dengan pemergian wan,
who don't?
along simpati dengannya,
namun apa daya kami wan?
kami tak bisa buat wan kembali,
yang tinggal hanyalah cebisan memori yang wan tinggalkan,
yang kerap kami hayati bila bersama,
baik bersama mak,ayah,bangah serta semua,
macam tak percaya wan dah tiada.....

Syafira dah kembali ke kampus wan,
Tak lama lagi dengarnya dia akan berpindah rumah,
kemudian menyambung pelajaran jauh kenegara orang,
maknanya makin sunyilah hidup along ni wan,
bertambah kurang lah insan yang bakal meneman along kepusara wan,
Yana....dia jauh wan,
tapi along tau mereka semua sentiasa mendoakan wan...
dan along bersyukur kerana dapat mengenali insan-insan ini
walau setelah wan pergi...
mereka semua,tetap along sayangi.

hmmm...
beratnya dugaan,
saratnya kenangan,
punah segala angan.
meroboh semua impian,
Semuanya kehendak tuhan,
Yang Mengetahui segalanya
Yang Lebih Menyayangi umatnya
Yang Mahu memberi pelangi
setelah datangnya guruh dan petir,
Kita yang seolah tak mengerti
semua ini....
Tuhan,Ya Rabbul Izzati,
Pencipta sekian Alam Semesta,
Ampuni Hambamu ini,
Berilah Nur dihati kami,
Moga kami dapat mencapai
Rahmatmu...
Amin Ya Rabbil A'lamin..

RS
100609 Skrg baru along tahu,maksud gambar yang wan lukiskan ni....S compiled this....You are so artistic Wan...proud of you..RIP...Al-Fatihah...
10.15am

Thursday, June 4, 2009

Peace of Mind



Let not your hearts be troubled! PEACE OF MIND
If you were to ask your neighbor,"What would give you peace of mind?" he might tell you,"A vacation in Bermuda!" or"An extra hundred grand would give me peace!", or"A new Ferrari would make me content!"
But going places – and getting stuff – is usually a temporary solution ... Peace of mind rarely comes from getting more stuff.Getting more stuff usually leads to wanting even more stuff!Peace of mind starts with being grateful for what we have right now.
GRATITUDE is POWER.When we are thankful for what we have - for the friends we have, and for the things we've got, we attract more good people and good things!People who always complain about what they DON'T HAVE, stay stuck.
Complainers attract more things to complain about! It is a law of life. It's hard to explain, but you can observe it around you. We get more of what we dwell upon. That's why all the spiritual masters have taught the same lesson ... "Start by being thankful. Be happy with what you have now, and more will come your way."
It's practical advice.Every time you say a silent "thank you" you become more peaceful – and more power.
erm....

Wednesday, June 3, 2009

Happy Birthday Mak..

Mak,
hari ni 3 June,
hari ulangtahun mak yang ke 57,
malam tadi lagi kita semua dah raikan mak,
sebab hari ni,
abangah mungkin tak dapat
datang umah mak,
dia kena pergi hospital sambung treatment,


semoga mak gembira dengan kejutan kami
malam tadi,
kita sambut dirumah saja,
tak macam biasa,


sebab,semua maklum dengan perasaan
mak dan kami semua tika ini,
yang penting,kami tetap nak raikan mak,
tanda kami amat menyayangi mak,
dan tak kan pernah melupakan hari-hari penting
dalam hidup mak,


mak,
masa sessi bergambar dengan anak-anak mak semalam,
mak tau tak,kami semua cuba untuk tersenyum,
pura-pura kuat?
bila mak cakap,dah kurang sorang.....
tupun abangah kuatkan bangun jugak untuk
bergambar bersama,biar tak nampak
kekurangan itu



begitulah kan mak,
kalau Al-Khaliq nak mengambil milikNya,
kita cuma meminjamnya,
apa jua,didunia ini sementara,sifatnya,


mak,
Di hari lahir mak ni,
kami doakan,agar mak sihat selalu,
jangan fikir yang bukan-bukan ye,
mak kena selalu tenang,
kalau tak,sakit jantung mak bila-bila
boleh menyerang,


tentang kami,mak jangan risau,
kami berjanji akan jaga mak dan ayah
walau apa terjadi,InsyaAllah,
Kami takkan lupa mendokan mak
setiap solat kami...


mak,
mak jangan lah cakap lagi
tentang siapa akan pergi dulu dengan ayah,
bila kaki mak dengan ayah dah sama-sama bengkak,
kepiluan kami dengan kepulangan dikwan pun
belum lagi terubat...
jangan ye mak ye...


Selamat sejahtera mak,
Semoga mak dibawah rahmat Allah selalu
sentiasa gembira dengan anak-anak mak
yang selalu mengambil berat ini
kami semua saaaayanngggg mak....
kami bangga jadi anak mak.............


Selamat Ulangtahun mak

along dan adik-adik

03-06-09



mak ,tika memotong kek ulangtahun ke 57 nya ,semalam bersama kami semua...mak tersenyum gembira membuka hadiah disambutan hari lahirnya yang ke 55,semua anak cucunya turut serta kali ini,cukup korum!Hari lahir mak ,terakhir bersama arwah dikwan 2 tahun lepas,tahun lepas dikwan dah ke Matrix...

berkongsi rasa ....